ΤΟΠΙΚΑ

Εκτακτα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ζητά η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

εκτακτα-μέτρα-για-την-ατμοσφαιρική-ρύ-677245

Τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ζητά η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, καθώς, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την έλευση του χειμώνα και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, κάνει την επανεμφάνισή της και στην πόλη του Βόλου η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως με τη μορφή των αιωρούμενων σωματιδίων, των οποίων οι επιπτώσεις στην υγεία είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, έρευνα των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και του ΕΜΠ έδειξε ότι ορισμένοι από τους ρύπους που ανιχνεύθηκαν είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, ενώ επίσης επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε, πριν μερικά χρόνια, αναδεικνύει αυξημένα επίπεδα καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας. «Το ζητούμενο είναι -επισημαίνει η Περιβαλλοντική πρωτοβουλία- όχι μόνο για την περιοχή της Μαγνησίας, η αναθεώρηση των λανθασμένων πολιτικών που εξέθρεψαν την αύξηση των επικίνδυνων ρύπων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι γνωστό, από μελέτες, ότι το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων πόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση είναι 2-3 χρόνια λιγότερο από αυτό των κατοίκων της υπαίθρου. Όσον αφορά δε τα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ 2,5 και ΡΜ 01), που δεν μετρώνται, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αφού διεισδύουν κατευθείαν σε ζωτικά όργανα του οργανισμού», υπογραμμίζει επίσης η Περιβαλλοντική και προτείνει οι σταθμοί της Νομαρχίας και της ΔΕΥΑΜΒ να είναι προσβάσιμοι ηλεκτρονικά συνεχώς στο κοινό.

Επίσης, ζητά να δοθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι απαραίτητες πιστώσεις που χρειάζονται για την επαναλειτουργία των σταθμών μέτρησης, οι οποίοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν και συνδυαστούν με τους σταθμούς της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΜΒ και να παταχθεί η λαθροϋλοτομία και το παράνομο εμπόριο ξύλων.

Προτείνει εξάλλου να ελέγχεται η ποιότητα των μπρικετών και των πέλετς της χρησιμοποιούμενης βιομάζας και να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα προϊόντα, να απαγορευτεί η καύση πετ κοκ από τις βιομηχανίες και να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται, να επαναρχίσει ο έλεγχος για τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων και κυρίως των πετρελαιοκίνητων κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου