ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση για το Οχυρό Ρούπελ από τα 3ο Γυμνάσιο – 3ο Λύκειο Βόλου

εκδήλωση-για-το-οχυρό-ρούπελ-από-τα-3ο-γ-677188

«Οχυρό Ρούπελ: Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται»: Με αυτή την ηρωική φράση αντιλαμβάνεται κάποιος το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων και την αυτοθυσία τους για τη διαφύλαξη της πατρίδας. Την ιστορία των πρωταγωνιστών των οχυρών Ρούπελ στις Σέρρες θα παρουσιάσει μέσα από μια εορταστική εκδήλωση το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, εν όψει της 28ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το 3ο ΓΕΛ Βόλου και το Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου.

Η εκδήλωση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 7:30 στο Πνευματικό κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος κ Αλμυρού (Καρτάλη).

Οταν οι εικόνες ζωντανεύουν, τότε οι μνήμες για τους πρωταγωνιστές γίνονται εντονότερες και ξεπροβάλλουν με ενάργεια μπροστά μας. Η επιμέλεια για αυτόν το διαφορετικό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ανήκει στη φιλόλογο – ιστορικό Σοφία Κανταράκη, η οποία σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου και τη ΔΔΕ Μαγνησίας προσκάλεσε τον Σερραίο συγγραφέα και ερευνητή, συνταγματάρχη ε.α Ηλία Κοτρίδη, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την ιστορία των οχυρών μέσα από πρωτογενές ιστορικό υλικό. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστή και να ξεδιπλωθεί στους μαθητές, αλλά και στην πόλη του Βόλου, η ιστορία ενός τόσο σημαντικού πολεμικού μνημείου που δόξασε την Ελλάδα στην αρχή του 2ου παγκοσμίου πόλεμου με τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών του. Σύμφωνα με την κα Κανταράκη οι ήρωες του Ρούπελ με την ύψιστη αυτοθυσία τους, μας διδάσκουν την ομόνοια και την αυταπάρνηση και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε καιρούς χαλεπούς.

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα εικοσιένα συγκροτήματα οχυρών, με συνολικό μήκος στοών και καταφυγίων 6.100 μέτρα. Αποτελούνταν από έξι στοές, εκ των οποίων οι τρείς επικοινωνούσαν υπογείως. Η δύναμή του κατά την γερμανική επίθεση, την 6η Απριλίου, ήταν 27 αξιωματικοί και 950 στρατιώτες, με προβλεπόμενη δύναμη 1.450. Στο Ρούπελ οι στρατιώτες ξεπέρασαν τον εαυτό τους αμυνόμενοι με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της εποχής με τεράστιο κόστος, που ανάδειξε όχι μόνο την άριστη κατασκευή του, αλλά και τόνισε τη μαχητικότητα των Ελλήνων. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου. Ακολούθησαν τρεις ολόκληρες ημέρες φονικών μαχών και σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών, όπου του Οχυρό του Ρούπελ δεν έπεσε.

Στις 5 το απόγευμα της 9ης Απριλίου έφτασαν εκεί Γερμανοί αγγελιοφόροι για να γνωστοποιήσουν την συνθηκολόγηση και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού. Ο διοικητής του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στερούμενος άλλων διαταγών. Ο αγγελιοφόρος διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για απάτη και όρισε συνάντηση για την 6:00 της επόμενης 10/4. Το οχυρό επικοινώνησε με τη Μεραρχία όπου κοινοποίησε την συνθηκολόγηση. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό Ρούπελ, έδωσε συγχαρητήρια στο διοικητή και εξέφρασε το θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθαν σε 124 νεκρούς και 152 τραυματίες.

Το 3ο Γυμνάσιο Βόλου ανοιχτό σε εποικοδομητικές συνεργασίες θα παρουσιάσει μια αναλυτική εικόνα εκείνων των ιστορικών στιγμών που ανέδειξαν το ελληνικό μεγαλείο. Ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου με την άοκνο πρόεδρο του κ. Μπέμπη – Σοκολάκη με ιδιαίτερη χαρά θέλησε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη σχολική διοργάνωση με Μακεδονικό ιστορικό περιεχόμενο, ειδικά φέτος που κλείνει 35 έτη από την ίδρυσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου