ΤΟΠΙΚΑ

Πωλητές και πληροφορικάριοι σε πρώτη ζήτηση για εργασία

πωλητές-και-πληροφορικάριοι-σε-πρώτη-677161

Στους καταλόγους του ΟΑΕΔ στη Μαγνησία

Σε πείσμα των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, οι ντόπιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να «ποντάρουν» σε νέους συνεργάτες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους και την αύξηση των εσόδων τους και έτσι καταφεύγουν στον ΟΑΕΔ προκειμένου να αναζητήσουν προσωπικό που θα έχει την ανάλογη κατάρτιση, από το μητρώο των αναζητούντων εργασία για να απασχοληθούν.

Οι θέσεις που σχετίζονται με την «προώθηση» είναι αυτές που παρουσιάζουν αισθητή αύξηση στην προσφορά θέσεων που σχετίζονται με εξωτερικές πωλήσεις και με το marketing, ενώ αντίθετα πτωτικά κινείται η ζήτηση σε προσλήψεις στον κλάδο της Βιομηχανίας, του εμπορίου, στην κινητή τηλεφωνία και στις τηλεφωνικές πωλήσεις.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι νέες θέσεις που προσφέρονται από τις εταιρείες – σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης ΟΑΕΔ στο Βόλο – αλλά και οι προτεραιότητες που θέτουν πλέον οι εργοδότες έχουν μετατοπιστεί από την κλασική ζήτηση γραμματέων, ή υπαλλήλων γραφείου, ανειδίκευτων εργατών και τεχνιτών, σε εργαζόμενους στην προώθηση προϊόντων σε πιο εξειδικευμένους κλάδους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους τομείς των πωλήσεων, της παραγωγής και της πληροφορικής.

Στους ειδικούς πίνακες όπου καθημερινά αναρτώνται αγγελίες για προσφορά εργασίας από διάφορους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν ωστόσο και οι αγγελίες που αφορούν σε εξειδικευμένους τεχνίτες κυρίως, παρά το γεγονός ότι τόσο οι κλάδοι του μετάλλου όσο και της μεταποίησης διέρχονται μία από τις πιο δύσκολες περιόδους.

Ετσι ειδικότητες όπως τεχνίτης καυστήρων, τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών και του Βοηθού Φαρμακείου παραμένουν επίσης ακόμη «ζωντανοί».

Οπως εξηγούν οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ,οι μεταβολές που παρατηρούνται στα κριτήρια των εργοδοτών για την αξιολόγηση των υποψηφίων μεταβάλλονται καθημερινά, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές και προσεκτικές στις επιλογές τους.

«Εύκολες προσλήψεις δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Κεντρικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα των υποψηφίων στη θέση για την οποία προορίζονται», υπογραμμίζουν οι ίδιοι για να προσθέσουν ότι έμφαση δίνεται στην κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων, στην επαγγελματική εμπειρία, στα σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις στην περιοχή του Βόλου και την ευρύτερη Μαγνησία είναι εκείνες που κάνουν πράξη την εξωστρέφεια και ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν ξένες αγορές.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ στο ΚΠΑ στην οδό Σπετσών πάντως, είναι αυτοί που προσφέρουν την εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων και τους βοηθούν σημαντικά αφού δίνεται η δυνατότητα στους αναζητούντες εργασία να στραφούν στον τομέα στον οποίο μπορεί να εργασθούν και έτσι γίνεται ευκολότερη η ανεύρεση εργασίας σε αυτούς.

Επειδή ωστόσο υπάρχουν άνεργοι που χρειάζονται άμεσα εργασία αλλά και άλλοι που χρήζουν κατάρτισης σε κάθε περίπτωση, ακολουθείται διαφορετική διαδικασία, αρκεί η πρόταση στην οποία τελικά θα οριστικοποιηθεί το ενδιαφέρον του ανέργου να είναι η θετικότερη για τον ίδιο.
Η βοήθεια δίνεται είτε με κατάρτιση, είτε με άλλους τρόπους, ώστε να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου