ΤΟΠΙΚΑ

Tρόικα στη Μόσχα για το Κόσοβο

tρόικα-στη-μόσχα-για-το-κόσοβο-851206

Η τρόικα της ΕΕ επισκέπτεται τη Μόσχα από χθες, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του Κοσόβου.
Η ευρωπαϊκή τρόικα, που αποτελείται από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και την επίτροπο αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Την ίδια ώρα, σε Πρίστινα και Βελιγράδι μεταβαίνει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κόσοβο Φρανκ Γουίσνερ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει επαφές με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο.
Εν τω μεταξύ, τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για το Κοσσυφοπέδιο παρουσίασε χθες ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς σε σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Περίπου τα 2/3 των πολιτών της Σερβίας θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει συμβιβασμούς στο ζήτημα του Κοσόβου, ωστόσο το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι η σερβική κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία «Strategic Marketing».
Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων εκτιμά ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικός στόχος της χώρας, περίπου το 50% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν είναι έτοιμο για υποχωρήσεις στο θέμα του Κοσόβου με αντάλλαγμα την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται για την ερχόμενη Παρασκευή στο Κόσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων (SNV) Μίλαν Ιβάνοβιτς ανακοίνωσε ότι «oι Σέρβοι θα διαδηλώσουν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο συνταγματικό και νομικό καθεστώς της Σερβίας και την αποφασιστικότητά τους να μην αποδεχθούν καμία μορφή ανεξαρτητοποίησης για το Κόσοβο».
Ο Ιβάνοβιτς εξέφρασε την άποψη ότι «το σχέδιο Αχτισάαρι αποτελεί μια μορφή πολιτικής τρομοκρατίας, επιβολής της λύσης που δεν διαφέρει καθόλου από τις θέσεις που εξέφρασε η διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών στις συνομιλίες της Βιέννης».
Την ίδια ώρα, ο Kοσοβάρος πρωθυπουργός Αγκιμ Τσέκου, σε συνέντευξή του σε σερβική εφημερίδα, τονίζει ότι το νέο καθεστώς του Κοσόβου διαλύει τις «αυταπάτες» των Σέρβων της επαρχίας αυτής, τους οποίους καλεί να δεχθούν το «χέρι που τους τείνουν» οι Αλβανοί.
Ο Τσέκου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου «είναι ανήσυχοι» και δέχονται «μεγάλες πιέσεις» από το Βελιγράδι. Τους καλεί, δε, να απευθύνονται στους θεσμούς του Κοσόβου, τους μόνους ικανούς να τους επιλύσουν τα προβλήματα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα «δεν μπορεί να τους λύσει τα προβλήματα, αυτός που μπορεί να το κάνει είμαι εγώ», τονίζει.
Πριν από λίγα 24ωρα ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε την πρότασή του για το μέλλον του Κοσόβου, που ανοίγει το δρόμο για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής από τη Σερβία. Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Σερβίας, αντιτίθεται στο σχέδιο και θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπλοκάρει την υλοποίησή του.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σε ρωσική εφημερίδα τη χθες, ο Σολάνα δήλωσε ότι το Κόσοβο είναι το θέμα-κλειδί που αντιμετωπίζει φέτος η Ευρώπη.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει επίσης διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία για θέματα ενεργειακής πολιτικής. Η προσωρινή διακοπή, τον περασμένο μήνα, της ροής ρωσικού πετρελαίου σε τμήματα της βόρειας Ευρώπης αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων για την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας και το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση της τρόικας στη Μόσχα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου