ΤΟΠΙΚΑ

Συνελήφθη εμπρηστής οχημάτων στο Βόλο

συνελήφθη-εμπρηστής-οχημάτων-στο-βόλ-851206

Στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, βρίσκεται από προχθές τα ξημερώματα ένας 50χρονος άνδρας που κατηγορείται για εμπρησμούς αυτοκινήτων και πιθανόν είναι ο δράστης των τριάντα περίπου εμπρησμών με ελάχιστες ή μεγάλες υλικές ζημιές, που είχαν σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο Βόλο.
Μέχρι στιγμής ο 50χρονος άεργος, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, έχει ομολογήσει τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις, ενώ για τους υπόλοιπους είπε πως “δεν θυμάται”.
Ο συλληφθείς εδώ και αρκετό καιρό βρισκόταν στο κατάλογο των υπόπτων που είχε καταρτίσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, σε συνεργασία με το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.
Η σύλληψη του 50χρονου έγινε χθες στις 4.20 τα ξημερώματα στο τέρμα της οδού Πλαστήρα, περιοχή που είχε καταγραφεί ως χώρος δράσης του.
Ο 50χρονος, αφού είχε περιλούσει με εύφλεκτο υλικό το μπροστινό μέρος σταθμευμένου αυτοκινήτου, έβαλε φωτιά προκαλώντας υλική ζημιά 500 ευρώ. Για την κατάσβεση της φωτιάς στο αυτοκίνητο, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσίας Βόλου, όχημα της οποία έσπευσε στον τόπο του συμβάντος.
Κατά την διάρκεια της κατάσβεσης, ένας από τους πυροσβέστες εντόπισε ένα άτομο να παρακολουθεί τη διαδικασία. Οι ύποπτες κινήσεις του 50χρονου προξένησαν εντύπωση και αμέσως ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία μετέβη στον τόπο του συμβάντος και συνέλαβε τον 50χρονο ύποπτο και τον οδήγησε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
Όπως παραδέχθηκε κατά την διάρκεια της προανάκρισης, ο 50χρονος στις 4 Φεβρουαρίου με τον ίδιο τρόπο είχε προσπαθήσει να βάλει φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο που ανήκει σε 53χρονο επιχειρηματία, κάτοικο Βόλου, όμως για άγνωστο λόγο δεν ολοκλήρωσε την πράξη του. Προκάλεσε ελάχιστες υλικές ζημιές, ενώ και ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν είχε προβεί σε καταγγελία
Επίσης παραδέχθηκε ότι στις 14 Οκτωβρίου 2006, στις 7 το πρωί, αφού είχε περιλούσει με εύφλεκτο υλικό το μπροστινό μέρος σταθμευμένου αυτοκινήτου, που ανήκει σε 48χρονο ιδιωτικό υπάλληλο κάτοικο Βόλου, έβαλε φωτιά προκαλώντας υλική ζημιά 500 ευρώ.
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, αλλά και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ενώ σήμερα ο 50χρονος που παρουσιάζει έντονα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Είναι ο εμπρηστής;
Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, αλλά και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ο δράστης των εμπρησμών «χτυπούσε» πάντα από τον Σεπτέμβριο μέχρι πριν την έναρξη του καλοκαιριού.
Η περιοχή δράσης του εμπρηστή εντοπίζεται στον κεντροανατολικό τομέα του Βόλου, δηλαδή από την Ανάληψη έως τον Αναυρο.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι προανακριτικές Αρχές, δεν προκύπτει εμφανής συσχετισμός των θυμάτων και των οχημάτων τους, ενώ εξετάζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα εύφλεκτα και άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάφλεξή τους.
Τα οχήματα που βρέθηκαν στο στόχαστρο του εμπρηστή δεν έχουν κοινά στοιχεία (χρώμα, μάρκα, κυβισμός, πινακίδες κυκλοφορίας κ.α.), ούτε και οι ιδιοκτήτες τους συσχετίζονται μεταξύ τους ή έχουν γίνει δέκτες απειλητικών μηνυμάτων.
Ο άγνωστος δρα συνήθως μεταμεσονύκτιες ώρες και δεν αποκλείεται ο δράστης, σύμφωνα με τη σκιαγράφηση του προφίλ του από τις Αρχές, να ετοιμάζει το υλικό στο σπίτι του, στη συνέχεια να το μεταφέρει στα σημεία των εμπρησμών και να το αναφλέγει.
Εξετάζεται επίσης αν ο δράστης χρησιμοποιεί κάποιο μεταφορικό μέσο διαφυγής από τα σημεία των εμπρησμών ή εάν αναμένει σε κοντινή απόσταση για να διαπιστώσει το αποτέλεσμα της εμπρηστικής του προσπάθειας.

Καταδίκη
Στο μεταξύ, χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή σε 46χρονο αγρότη από την Αργαλαστή, ο οποίος κατηγορούνταν για εμπρησμό δασικής έκτασης, από αμέλεια. Ο 46χρονος αγρότης κατηγορούνταν ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2004, είχε ανάψει φωτιά προκειμένου να κάψει καλαμιές, όμως έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν εννέα στρέμματα δασικής έκτασης. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου