ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις Γιαννάκου

ικανοποιημένος-από-τις-δεσμεύσεις-γι-851206

Ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η υπουργός Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου για το νόμο-πλαίσιο και ειδικότερα την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων, στο Καστρί, εμφανίστηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προεδρεύων της Συνόδου Κ. Μπαγιάτης.
«Θα είμαι ικανοποιημένος εάν εκπληρωθεί η υπόσχεση της υπουργού και καταθέσει το νομοσχέδιο, όπως το περιέγραψε», δήλωσε στον «Τ» ο Κ. Μπαγιάτης και επανέλαβε τις ανησυχίες του εάν τα Πανεπιστήμια μπορέσουν να ανταποκριθούν σε έναν νόμο σαν κι αυτό που υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας.
Πάντως, ο κ. Μπαγιάτης εμφανίστηκε έκπληκτος από τους χαρακτηρισμούς περί «μεθοδευμένων» διαδικασιών της Συνόδου, διευκρινίζοντας ότι δεν έγινε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από όσα προβλέπονται.
Το κείμενο, είπε, που κατατέθηκε στην έναρξη των εργασιών αποτελεί συνήθης τακτική, προκειμένου οι πρυτάνεις να επεξεργαστούν τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Το κείμενο συμπληρώνεται εάν κριθεί αναγκαίο μετά την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου δεν έδωσε γραπτές δεσμεύσεις, ώστε να χρειαστεί στη συνέχεια συμπλήρωση του κειμένου των πρυτάνεων.
Οι πληροφορίες που ήθελαν τη Σύνοδο «διαιρεμένη» και εκείνες που μιλούσαν για κίνηση των «4» οδήγησαν το προεδρείο στην έναρξη των διαδικασιών στο να διευκρινίσει εάν πραγματικά και ποιες διαφορές υπήρξαν.
«Διαφορές δεν υπήρξαν. Το κείμενο ψηφίστηκε από τους 19 σε σύνολο 21 πρυτάνεων –το ΕΜΠ είχε αποχωρήσει. Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ των θέσεων του κειμένου. Πού είναι λοιπόν οι μεθοδευμένες και στημένες διαδικασίες;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Συνόδου.
Ο κ. Μπαγιάτης, όπως και συνάδελφοί του, μπορεί να υποδέχθηκε με ενθουσιασμό της ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για παραχώρηση πλήρους αυτοδιοίκησης στα ιδρύματα, ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι ίσως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τους όρους ενός συστήματος πιο χαλαρού.
«Θα χρειαστεί χρόνο και στο τέλος ευελπιστούμε ότι θα βγει κάτι καλό, ώστε να μην υποχρεωθούμε να γυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση».
Εκ των πέντε σημείων της Συνόδου των Πρυτάνεων, στο Καστρί, είναι ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά και ότι οι πρυτάνεις θα εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Με ποιον τρόπο, ρωτήσαμε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο ίδιος απάντησε: «Περίμενα ότι θα πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, κυρίως από τους «μεγάλους», δηλαδή το υπουργείο, τη Σύνοδο, την ΠΟΣΔΕΠ. Δεν περιμένουμε από τους φοιτητές να προχωρήσουν πρώτοι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε σε αυτές τις νεαρές ηλικίες είναι λογικό ότι κυριαρχεί το συναίσθημα, παρά η λογική».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγιάτη, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιδείξει πιο «μαλακή» αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στους χώρους των Πανεπιστημίων, να δείξει πραγματική διάθεση για συζήτηση και να προσεγγίσει διαφορετικά το πρόβλημα.
Εμφανίστηκε, όμως, ταυτόχρονα προβληματισμένος πως τα πανεπιστήμια μπορούν να επαναρχίσουν τη λειτουργία τους και οι φοιτητές να επιστρέψουν στα μαθήματα, όταν η ΠΟΣΔΕΠ προχωρά σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου