ΤΟΠΙΚΑ

Καθηγητές: Δύο 24ωρες απεργίες για το “16”

καθηγητές-δύο-24ωρες-απεργίες-για-το-16-851206

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εισέρχονται οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας αποφάσισε την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων: στις 15/2, ημέρα έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου και 27/2, ημέρα της σχετικής ψηφοφορίας.
Οι καθηγητές ζητούν να σταματήσει κάθε διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και δηλώνουν τη στήριξή τους στον πολύμορφο αγώνα της πανεκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας έναντι στην επιχειρούμενη αναθεώρηση. «Διεκδικούμε Παιδεία δημόσια, δωρεάν και ενιαία, κοινωνικό αγαθό που δεν υπόκειται σε εμπορευματοποίηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ζητούν ακόμη άμεση και ουσιαστική χρηματοδότηση της Παιδείας για όλες τις βαθμίδες με στόχο το 5% επί του Α.Ε.Π., καθαρό μηνιαίο μισθό για κάθε νεοδιοριζόμενο στα 1.400 ευρώ με ανάλογη αύξηση σε όλα τα κλιμάκια με διαμόρφωση καταληκτικών και εισαγωγικών κλιμακίων στο 2,4 από 1,4 που είναι σήμερα και πλήρη σύνταξη μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.
Με τις κινητοποιήσεις, οι καθηγητές διεκδικούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 3467/06 που οδηγεί στον «ασφυκτικό κομματικό έλεγχο των στελεχών Διοίκησης Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια και στην πλήρη αναξιοπιστία των εκπαιδευτικών θεσμών και να καταρτιστεί άμεσα νέος νόμος που να θεσπίζει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής».

Τεχνική εκπαίδευση
Σχετικά με την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση θέσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ είναι:
– Να σταματήσουν οι διαδοχικοί και αδιέξοδοι πειραματισμοί στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Να σταματήσει ο κατακερματισμός της (Τ.Ε.Ε. – ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ) και η διάχυση της στα διάφορα υπουργεία.
-Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάργησης ή συγχώνευσης σχολικών μονάδων της.
-Να μην καταργηθούν τομείς και ειδικότητες και να αξιοποιηθούν στο διδακτικό τους έργο όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. «Κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει. Είναι απαράδεκτο συνάδελφοι που προσλήφθηκαν για συγκεκριμένο διδακτικό έργο να είναι όμηροι των πειραματισμών της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας».
-Να εναρμονισθεί, σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. η χορήγηση τίτλου σπουδών επιπέδου 3, με την καθιέρωση μεταλυκειακού έτους σπουδών ενταγμένο στην Β’θμια βαθμίδα.
-Να διασφαλισθούν και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς διάκριση.
Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας με επισκέψεις στα σχολεία στο προσεχές διάστημα θα ενημερώσει τους καθηγητές για τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των προέδρων και τις επικείμενες κινητοποιήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου