ΤΟΠΙΚΑ

Κριτική στον προϋπολογισμό

κριτική-στον-προϋπολογισμό-851206

Τα πυρά της δημοτικής αντιπολίτευσης δέχτηκε η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 14,7 εκ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε όμως από την αντιπολίτευση πλασματικός και ελλειμματικός, με τους κ. Κώστα Χαλέβα και Μάκη Μπαλλή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον προσβάλλουν στην Περιφέρεια
Τα τακτικά έσοδα του δήμου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, θα ανέλθουν το 2007 σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ και τα έκτακτα έσοδα σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα παρελθόντων ετών έχουν υπολογιστεί στο 1.000.000 ευρώ, οι εισπράξεις από δάνεια θα ανέλθουν σε 870.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Π. Μαβίδης, υπεραμυνόμενος των στοιχείων του προϋπολογισμού, επισήμανε ότι κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να μειωθεί το άνοιγμα μεταξύ εσόδων-εξόδων και το σταθερό έλλειμμα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις και επανέλαβε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. “Θα επιδιώξουμε τη μείωση του μηνιαίου ελλείμματος. Δεν μπορεί να ξοδεύουμε περισσότερα, απ’ όσα λαμβάνουμε από κρατικές επιχορηγήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μαβίδης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κ. Χαλέβας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πλασματικό και χωρίς όραμα, επισήμανε ότι δεν εισπράττεται το τέλος αδόμητης περιουσίας και η εισφορά γης σε χρήμα και πρόσθεσε ότι τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα, ενώ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να είναι πιο διεκδικητική από την κεντρική εξουσία και να μην αναλάβει αρμοδιότητες χωρίς ανάλογους πόρους..
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας, κ. Ι. Μολοχίδης, χαρακτήρισε πρόχειρο και όχι πραγματικό τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει υπέρογκες δαπάνες για δημόσιες σχέσεις και επανέλαβε την αντίθεσή του, διότι αυξήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη και επιβαρύνθηκαν οι δημότες και πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τις προσλήψεις που θα κάνει ο Δήμος.
Ο επικεφαλής της ΔΑΣ, κ. Βασ. Λινάρδος, επέκρινε τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζεται στην αφαίμαξη των χρημάτων των πολιτών και ζήτησε να μειωθούν οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, να κάνει οικονομικές αγορές ο δήμος και να απαιτηθεί ο διπλασιασμός πόρων από την πολιτεία, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μη διεκδικητικό.
Ο επικεφαλής της β ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Μάκης Μπαλλής, από την πλευρά του χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ελλειμματικό, κοινωνικά άδικο και κατά νόμο προβληματικό και επισήμανε την ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ της προγραμματικής σύμβασης για τα Νομικά πρόσωπα με τους προϋπολογισμούς που διεκδικούν, προβλέποντας ότι εάν δεν υπάρξει αύξηση της επιχορήγησης, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Ο κ. Στ. Λημνιός παραδέχθηκε ότι είναι χαμηλά τα ποσά για τις προγραμματικές συμβάσεις, τόνισε ωστόσο ότι έγινε προσπάθεια για τη σύνταξη ενός ειλικρινούς προϋπολογισμού και επανέλαβε ότι η οικονομική στενότητα οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή από την προηγούμενη.
Ο κ. Μαβίδης επέκρινε τις μειοψηφίες-πλην της ΔΑΣ –υπογραμμίζοντας ότι κατακρίνουν τον προϋπολογισμό και λειτουργούν ως τιμητές, ενώ συμμετείχαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή που παρέδωσε το δήμο σε αυτή την κατάσταση.
«Εμείς κάναμε σωστά τη δουλειά μας ως αντιπολίτευση, υπογράμμισε, ενώ εσείς έρχεστε εκ των προτέρων να καταδικάσετε τον προϋπολογισμό.
Τέλος ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι ο Δήμος γίνεται καθημερινά δέκτης εξώδικων και ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη σε όλες τις υπηρεσίες και ότι το τμήμα προσόδων θα αναβαθμιστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου