ΤΟΠΙΚΑ

Δεσμεύσεις για την πορεία του Περιφερειακού

δεσμεύσεις-για-την-πορεία-του-περιφερ-851206

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά για το νομάρχη Μαγνησίας, γνωστά και χιλιοειπωμένα για το δήμαρχο Βόλου, τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την πορεία του έργου του περιφερειακού του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Στα δύο άκρα οι εκτιμήσεις των κορυφαίων αιρετών της Μαγνησίας για τη χθεσινή συνάντηση με το νομάρχη Απ. Παπατόλια, ο οποίος χρεώθηκε το ραντεβού της Επιτροπής με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά να προσπαθεί να δώσει χαρακτήρα επιτυχίας της πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, στη συνάντηση στην οποία από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετείχαν ο Γ.Γ. κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης και ο Διευθυντής Οδικών Έργων του υπουργείου κ. Αθανάσιος Κωστής, συζητήθηκαν ένα προς ένα τα πέντε σημεία με τα αιτήματα του ψηφίσματος των φορέων της Μαγνησίας, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά «λύνονται εδώ και τώρα».
Συγκεκριμένα, στο πρώτο αίτημα για την άμεση ανάθεση της κατασκευής του μικρού τμήματος 700 μ. του περιφερειακού, πάνω από τον αρχαιολογικό τάφο, υπήρξε ρητή δέσμευση του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του έργου. Ο Γ.Γ. δεσμεύτηκε ότι άμεσα εγκαθίσταται εργολάβος, καθώς η νέα εργολαβία, περίπου 500 χιλ.€, θα δοθεί με απ’ ευθείας ανάθεση.
Όπως δήλωσε ο Νομάρχης, η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται σε ένα από τα κύρια αιτήματα της περιοχής, διότι προσφέρει τη λύση για την άμεση παράδοση σε κυκλοφορία του περιφερειακού, ενώ παράλληλα τρέχει και η εργολαβία «σκούπα», η οποία αφορά σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα.
Επίσης, όταν επισημάνθηκε από τον Νομάρχη πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η νέα αυτή εργολαβία να μην επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις στην εργολαβία «σκούπα», ο κ. Κατσιγιάννης τόνισε πως πρόκειται για δυο παράλληλες εργολαβίες και πως σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το τμήμα στον αρχαιολογικό τάφο θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε, το άνοιγμα των προσφορών για την εργολαβία «σκούπα» έχει οριστεί για τις 3 Απριλίου.
Σημαντικό ακόμα χαρακτηρίστηκε από το νομάρχη ότι σχετικά με το δεύτερο αίτημα για τις απαλλοτριώσεις, ο κ. Κατσιγιάννης ανακοίνωσε πως κηρύσσεται άμεσα η νέα απαλλοτρίωση, δηλαδή τέλος Φεβρουαρίου.
Ως προς το αίτημα που αφορά στη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τον Γ.Γ., ενώ για τα άλλα δύο αιτήματα από πλευράς υπουργείου ειπώθηκε πως θα συζητηθούν σε μια άλλη συνάντηση, η οποία θα καθοριστεί στο άμεσο μέλλον.
Στο σημείο αυτό ο Νομάρχης και η βουλευτής κ. Ρ. Ζήση ζήτησαν οι συναντήσεις να μην γίνονται μεμονωμένα (με έναν- έναν δήμαρχο επί παραδείγματι), αλλά με το σύνολο των μελών της επιτροπής, καθώς για το μεγάλο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού έχει σχηματισθεί ενιαίο μέτωπο από τους φορείς της Μαγνησίας, με κοινές θέσεις, και λειτουργούν «όλοι για όλα».

Δήλωση Αλ. Βούλγαρη
«Τίποτα νεότερο στα ήδη γνωστά και χιλιοειπωμένα δεν προσέφερε η σημερινή συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Περιφερειακό. Υπό την έννοια αυτή ασφαλώς και τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν είναι για θριαμβολογία», δήλωσε χθες από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης και πρόσθεσε:
«Δεν χρειαζόταν καν σύσσωμοι οι φορείς της Μαγνησίας, οι δήμαρχοι Βόλου και Νέας Ιωνίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και του ΕΚΒ, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής για τον Περιφερειακό να μεταβούμε στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούμε για θέματα τα οποία θα μπορούσε κάλλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακοινώσει με ένα απλό δελτίο Τύπου.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δημ. Κατσιγιάννης ανακοίνωσε απλώς τις ημερομηνίες δημοπράτησης της εργολαβίας “σκούπας”, καθώς και την εύρεση νομικής φόρμουλας για την ανάθεση του έργου τμήματος του περιφερειακού από την Αγία Βαρβάρα έως τον Κραυσίδωνα με επείγοντα χαρακτήρα.
Αυτό στο οποίο εμείς επιμένουμε είναι ότι θα πρέπει, και μάλιστα σύντομα, να πραγματοποιηθεί μία ευρεία σύσκεψη με τον ίδιο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και να συζητηθεί το έργο του Περιφερειακού στη συνολική του μορφή, από τον Σωρό μέχρι και το Μαλάκι.
Να δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου, να παρουσιαστούν δημόσια μελέτες, προμελέτες για κάθε φάση και να αποσαφηνιστεί από ποιες πηγές θα χρηματοδοτηθεί συνολικά το έργο και όλες οι παρεμβάσεις.( δημόσιες επενδύσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα)
Η καταρχήν θετική εξέταση των επιμέρους θεμάτων που τέθηκαν χθες στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, επ ουδενί δεν πρέπει να μας καθησυχάσουν, πολλώ δε μάλλον όταν δεν αποτελούν πολιτικές δεσμεύσεις του ίδιου του αρμόδιου υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά.»
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Γ. Καλατζής, με έκδηλη την αμηχανία για την εξέλιξη που είχε το «καθορισμένο ραντεβού με τον κ. Σουφλιά» επανέλαβε ότι το ΕΚΒ ζητάει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για όλο το έργο από Σωρό μέχρι Μαλάκι, καθημερινή παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και τη δημιουργία τοπικής επιτροπής παρακολούθησης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα προκύπτουν στην πορεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου