ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση τουρκικής ενημέρωσης

επίθεση-τουρκικής-ενημέρωσης-851206

Σε ιδιαίτερα θερμή περίοδο για το Κουρδικό επισκέπτεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ την Ουάσινγκτον, ζητώντας σαφή στήριξη και έμπρακτη συνεργασία για την εξάρθρωση του PKK.
Η Κοντολίζα Ράις παράθεση χθες το βράδυ γεύμα εργασίας στον Τούρκο ομόλογό της, όμως δεν προβλέπεται να υπάρξουν κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μίλησε στη συνέχεια στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον.
Στην ατζέντα της συνάντησης Γκιουλ-Ράις περιλαμβάνονται εκτός από το Κουρδικό και τη δράση του PKK στο βόρειο Ιράκ, οι διμερείς σχέσεις, η μη αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος που επιθυμεί να διαδραματίσει η Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ είναι πιθανό να θιγεί και το Κυπριακό.
Ο Αμπντουλάχ θα συζητήσει σε βάθος για το Κυπριακό με το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Ο Γκιουλ θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον σαφή στήριξη και έμπρακτη συνεργασία για την εξάρθρωση του ΡΚΚ.Στο πλαίσιο αυτό η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι αναζητεί το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ και να πλήξει τους Κούρδους αντάρτες, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ αρνούνται να συναινέσουν.
Η Τουρκία δεν κρύβει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τον «κίνδυνο» που θεωρεί ότι εγκυμονεί η περαιτέρω αυτονόμηση του κουρδικού τμήματος του Ιράκ και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Κιρκούκ. Βρίσκεται δε σε δύσκολη θέση, καθώς η Ουάσιγκτον δεν δείχνει διατεθειμένη να θυσιάσει τη στενή συνεργασία που έχει με τους Κούρδους του Ιράκ, που αποτελούν πλέον τους στενότερους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή.
Το κουρδικό ζήτημα εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση, καθώς στος τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με το οποίο οι Κούρδοι αναμένεται να ανακηρύξουν το Κιρκούκ πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής τους. Η Αγκυρα αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη και ζητεί από την Ουάσιγκτον να παρέμβει για να αναβληθεί το δημοψήφισμα.
Για ευνόητους λόγους το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την αναχώρηση Γκιούλ, την αμερικανική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος θα γίνει δεκτός και απο τον αντιπρόεδρο Τσένι, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, τον Στ.Χάντλεϊ, και τον ομόλογό του, στρατηγό Πέις.
Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα συζητήσει με την κυβέρνηση Μπους και την ευρύτερη πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς η αμερικανική πλευρά δυσφορεί για την αύξηση του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Ερντογάν για ελλειπή αντίδραση και ενίοτε ενθάρρυνση του φαινομένου, με στόχο την εσωτερική κατανάλωση.
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο αντιαμερικανισμός οφείλεται σε ενέργειες των ΗΠΑ, όπως η εισβολή στο Ιράκ και η άρνηση παροχής έμπρακτης στήριξης για την εξάρθρωση του PKK.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου