ΤΟΠΙΚΑ

Καταρρέει το Σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά

καταρρέει-το-σχολείο-του-ρήγα-στη-ζαγο-851206

Την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού για εκπόνηση των μελετών συντήρησης του Σχολείου του Ρήγα στη Ζαγορά, ζητά από το Γιώργο Βουλγαράκη η Δήμαρχος Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Τσαπράζη – Μανίνη με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννηση του Ρήγα.
Ειδικότερα η επιστολή της κ. Μανίνη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο Δήμος Ζαγοράς με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του Ρήγα Βελεστινλή και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου, προγραμματίζει εκδηλώσεις προς τιμή του που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι στη Ζαγορά, πνευματική πατρίδα του ήρωα. Όπως γνωρίζετε ο Ρήγας διδάχθηκε τα «καλά γραμματικά», διαμόρφωσε το χαρακτήρα του και μυήθηκε τα νάματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο σχολείο της Ζαγοράς, γνωστό ως Ελληνομουσείο ή Σχολείο του Ρήγα.
Το σχολείο από ίδρυσής του γύρω στα 1702 έγινε πασίγνωστο για τους διαπρεπείς δασκάλους και τους διαπρέψαντες μαθητές του μεταξύ των οποίων και οι Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Φίλιππος Ιωάννου κ.λ.π. Παρ’ ότι στο παρελθόν προγραμματίσθηκαν και διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις για το Ρήγα σε τοπικό, εθνικό και βαλκανικό επίπεδο, η Ζαγορά ή ήταν εκτός προγράμματος ή ελάχιστα συμμετείχε σ’ αυτές και προσπάθησε σχεδόν μόνη της να ανταποκριθεί και να προβάλλει, στο βαθμό των δυνατοτήτων της, τη συμβολή της στη μόρφωση των μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, διοργανώνοντας κάθε καλοκαίρι τις εκδηλώσεις με τον τίτλο «στα Χνάρια του Ρήγα». Παρακαλούμε, εάν φέτος αναληφθεί πρωτοβουλία εορτασμού και οικονομικό προγραμματισμό σας και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πέρα από τις εκδηλώσεις δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το ιστορικό μνημείο «Σχολείο του Ρήγα» στη Ζαγορά μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συντήρηση του κτιρίου. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση στις γενιές που πέρασαν και σ’ αυτές που θα έρθουν να το κρατήσουμε όρθιο, να το αναδείξουμε και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μόνιμου ιστορικού μουσείου στο χώρο αυτό. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στο Ρήγα. Το σχολείο επισκέπτονται χιλιάδες επισκεπτών το χρόνο Έλληνες και ξένοι και διατυπώνουν το παράπονο, τη λύπη ή και τις διαμαρτυρίες τους ακόμη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Εκδηλώσεις μικρής ή μεγάλης εμβέλειας μπορούν να γίνουν πολλές και πρέπει να γίνονται, η διατήρηση όμως ενός ιστορικού μνημείου έχει προτεραιότητα.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που αφορούν την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, σας παρακαλούμε να συμβάλετε άμεσα σε μια προσπάθεια του Δήμου Ζαγοράς, σας παρακαλούμε να συμβάλετε άμεσα σε μια προσπάθεια του Δήμου Ζαγοράς, των φορέων, συλλόγων των κατοίκων της περιοχής μας να κρατηθεί ζωντανό το μνημείο με χρηματοδότησή μας από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο σας, για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, συντήρησης του κτίσματος και της ίδρυσης μουσείου.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου