ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη Παπατόλια στο Μούρεσι

επίσκεψη-παπατόλια-στο-μούρεσι-851206

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μουρεσίου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψης κλιμακίου της ΝΑΜ, με επικεφαλής το Νομάρχη Απ. Παπατόλια, ο οποίος εγκαινίασε κύκλο περιοδειών σε όλους τους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μαγνησίας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μουρεσίου με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των δημοτικών συμβούλων, ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Λεβέντης παρουσίασε τα προβλήματα της περιοχής.
Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ανάγκη να αναγνωρισθούν ως «επαρχιακοί», κάποιοι δρόμοι που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου, οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί από τη Νομαρχία Μαγνησίας και οι οποίοι συνδέουν τους κεντρικούς πυρήνες των οικισμών των τέως Κοινοτήτων με τον εθνικό δρόμο Βόλου – Τσαγκαράδας – Ζαγοράς.
Για το θέμα αυτό ο Νομάρχης σημείωσε πως θα ζητηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ να υλοποιηθεί, αφού αποτελεί αίτημα Δημοτικής Αρχής και κατοίκων.
Στο αίτημα της δημοτικής αρχής για τροποποίηση του Π.Δ. για τους όρους δόμησης παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου, ο κ. Παπατόλιας επισήμανε πως όλες οι ανάλογες περιπτώσεις θα αποτελέσουν θέμα διεκδίκησης από κοινού της ΝΑΜ και των Δήμων του Πηλίου και παράλληλα σημείωσε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για τη συντήρηση του οδικού κυκλώματος Πηλίου.
Από τα κυρίαρχα ζητήματα η άμεση υλοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Μακρυρράχης, για το οποίο ο νομάρχης ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για κοινή συνάντηση, σε 15 ημέρες, των δημάρχων Μουρεσίου και Ζαγορά, ώστε να εξευρεθεί άμεση λύση.
Ο δήμαρχος Μουρεσίου παρουσίασε ακόμη τη σύνταξη μελετών αναπτυξιακών και αντιπλημμυρικών έργων, όπως η μελέτη ολοκλήρωσης αλιευτικού καταφυγίου Νταμούχαρης και η μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης των έξι Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου.
Ο Νομάρχης είπε πως θα αναζητηθούν πιστώσεις για τη σύνταξη των αντιπλημμυρικών μελετών, καθώς και της μελέτης του έργου άρδευσης του Ανατολικού Πηλίου, το οποίο θα ωφελήσει πολλαπλά το οικοσύστημα και τους αγρότες. Σημείωσε πως θα γίνουν άμεσα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού του Αγ. Ιωάννη ώστε να ελλιμενίζονται μικρά πλοία, ενώ για το αλιευτικό καταφύγιο της Νταμούχαρης επεσήμανε ότι πρέπει να οριστεί σαν «τουριστικό αγκυροβόλιο», για να μην καταστραφεί η φυσιογνωμία της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων σε λατομικό χώρο στο Δ.Δ. Ξουριχτίου, το θέμα θα εξετάσει εκτενώς ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος, ο οποίος θα επισκεφθεί άμεσα την περιοχή.
Ο κ. Παπατόλιας, στο μεταξύ, συμφώνησε με το αίτημα του δημάρχου Μουρεσίου για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΝΑΜ και δήμου για τον αποχιονιονισμό του εθνικού δικτύου από Ξουρίχτι μέχρι Ανήλιο, από τον Δήμο, ο οποίος διαθέτει ικανό στόλο αποχιονιστικών μηχανημάτων καθώς και το απαραίτητο προσωπικό.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, στη συνέχεια, κ. Μπρίζης αναφέρθηκε στα προβλήματα της έλλειψης αγροτικού γιατρού, της ανάγκης σήμανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, που να οδηγεί προς το Ανατολικό Πήλιο και της περίφραξης του Γυμνασίου και Λυκείου. Τα αιτήματα χαρακτήρισε δίκαια ο Νομάρχης και σημείωσε πως θα αναζητηθούν λύσεις άμεσα.

Συλλογικός
μοχλός
Μετά την επίσκεψη στο Δήμο Μουρεσίου ο νομάρχης σημείωσε ότι η περιοδεία εντάσσεται στην προσπάθεια της ΝΑΜ να διασφαλίσει τη συνεργασία με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού, «μια συνεργασία η οποία πρέπει να είναι ειλικρινής, χωρίς επικαλύψεις και ηγεμονισμούς».
Με τον κύκλο των περιοδειών, που άρχισαν και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια, όπως είπε, να αποτελέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τον εμψυχωτή, τον συντονιστή των δημιουργικών πρωτοβουλιών και των αναπτυξιακών προσπαθειών της περιοχής.
«Στόχος είναι να γίνει η ΝΑΜ ο συλλογικός μοχλός που θα εξασφαλίζει ευνοϊκές πολιτικές και διοικητικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση καινοτομικών πρωτοβουλιών και δυναμικών επενδύσεων, για την παροχή σύγχρονων ποιοτικών υπηρεσιών διοικητικής εξυπηρέτησης και κοινωνικής προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Παπατόλιας.
Στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε χθες το δήμο Μουρεσίου συμμετείχαν οι αντινομάρχες Ηλ. Ξηρακιάς και Δ. Μεργιαλής, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Παγωνόπουλος, ο ειδικός σύμβουλος του Νομάρχη για θέματα Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης Ν. Τσούκας, ο Διευθυντής Προγραμματισμού Δ. Τυλιγάδας και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μωραϊτίδης.
Ο Νομάρχης και αντιπροσωπεία της ΝΑΜ θα επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τον Δήμο Αλμυρού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου