ΤΟΠΙΚΑ

Απέτυχαν στο Ιράκ οι ΗΠΑ

απέτυχαν-στο-ιράκ-οι-ηπα-851206

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν στο Ιράκ και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι υποστήριξε ότι η προαναγγελθείσα αμερικανική επιχείρηση «εκκαθάρισης» έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, σε ολόκληρη την χώρα η βία συνεχίζεται.
Ο ντε Βιλπέν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει έλλειψη φαντασίας για την επίλυση της κρίσης τόσο στο Ιράν όσο και στο Ιράκ. Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν στο Ιράκ και ζητάει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα.
«Οι ΗΠΑ απέτυχαν στο Ιράκ. Περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το 2003 και 12.000 Ιρακινοί πολίτες το 2006. Έχουμε δει εξαιρετικά αιματηρές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, με νεκρούς εκατοντάδες πολίτες. Το ερώτημα του τίθεται τώρα είναι πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αντιδρώντας άμεσα στην τοποθέτηση του Γάλλου πρωθυπουργού, απέρριψε την ιδέα της αποχώρησης από το Ιράκ.
Ο Ντε Βιλπέν μίλησε επίσης και την κρίση στο Ιράν. Τόνισε ότι η Τεχεράνη οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά είπε επίσης ότι για την λύση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επιθυμία του Ιράν να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη.
Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι παραπονέθηκε για την καθυστέρηση της προαναγγελθείσας αμερικανικής επιχείρησης με στόχο την ασφάλεια στη Βαγδάτη και δήλωσε ότι οι αντάρτες εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση αυτή για να σκοτώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Παρ όλα αυτά καθησύχασε τους Ιρακινούς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Εξ άλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη συντριβή ελικοπτέρου χθες στην περιοχή Σέικ Αμίρ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο δύο ακόμα στρατιωτών, ενώ 51 Ιρακινοί σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκροί σε ολόκληρη τη χώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου