ΤΟΠΙΚΑ

Κινηματογράφος με εκπαιδευτική αξία

κινηματογράφος-με-εκπαιδευτική-αξία-851206

Χιλιάδες παιδιά, μαθητές σχολείων Βόλου και περιφέρειας, παρακολούθησαν ήδη το κινηματογραφικό αριστούργημα του Γκρεγκ Τάλλας “Το ξυπόλυτο τάγμα” που προβάλλεται από προχθές στα Village Cinemas κατόπιν αγαστής συνεργασίας μεταξύ του “Νεανικού πλάνου” και του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας. Ο κύκλος προβολών που θα διαρκέσει έως αύριο, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών όλων σχεδόν των σχολείων της περιοχής, κέντρου και περιφέρειας, που έσπευσαν με ενθουσιασμό να απολαύσουν ένα έργο με έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που θέτει στο επίκεντρο τα οράματα και τους αγώνες ανήλικων ηρώων. Ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου δηλώνει “πλήρως ικανοποιημένος διότι επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος. Να δοθεί, δηλαδή, σαφές μήνυμα μέσω της 7ης Τέχνης, ότι πολλά έργα μπορούν να αποκτήσουν έναν καλώς εννοούμενο “διδακτισμό” και να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία μετάδοσης γνώσεων έξω από τα σχολικά βιβλία”. Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου καθιστά σαφές ότι “είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με μια κορυφαία περίοδο της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, που αφορά στο κεφάλαιο της αντίστασης, που όμως δεν προέρχεται από οργανωμένες ομάδες αλλά τους απλούς πολίτες και δη τα παιδιά”. Ο κύκλος προβολών θα παραμείνει, όπως προαναφέρθηκε, ανοιχτός έως το τέλος της εβδομάδας, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη και δη η κινηματογραφική, μπορεί να αποτελέσει “εκπαιδευτικό εργαλείο” προς όφελος των παιδιών.
Το αριστουργηματικό “Ξυπόλητο τάγμα” του ελληνοαμερικανού Γρηγόρη Θαλασσινού, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο γεγονός που διαδραματίστηκε στην περίοδο του 40, και θα συνδυαστεί με συζητήσεις, παρουσιάσεις και αναλύσεις από σκηνοθέτες και ιστορικούς, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης. Το αρνητικό της ταινίας είχε χαθεί επί χρόνια. Ολοι είχαν πιστέψει ότι το συγκεκριμένο αριστούργημα της Εβδομης Τέχνης, η ταινία-ύμνος στην ενωμένη εθνική αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό, είχε χαθεί οριστικά. Το Νεανικό πλάνο σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, συνεργάστηκαν δημιουργικά, προκειμένου να τυπώσουν μια ολοκαίνουργια κόπια προβολής προκειμένου να παρουσιαστεί στα σχολεία όλης της Ελλάδας, μηδέ εξαιρουμένης της Μαγνησίας. Οι περιπέτειες των μικρών τροφίμων Ορφανοτροφείων της Θεσσαλονίκης, που έκλεισαν οι Γερμανοί, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης ταινίας που προσφέρει δημιουργικές εικόνες κι εμπειρίες στα παιδιά. Το “Ξυπόλητο τάγμα” του Γκρέγκ Τάλλας, πέρα από την ιστορική του σημασία, εμπεριέχει χρήσιμα στοιχεία, εικόνες και διδάγματα για τις νεώτερες γενιές, που έχουν να ωφεληθούν πολλά
από την συγκεκριμένη αλλά και παρόμοιες πρωτοβουλίες και για τον λόγο αυτό δίδεται έμφαση στην δύναμη του λόγου και της εικόνας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου