ΤΟΠΙΚΑ

Κάναμε πολλά σε σαράντα μέρες…

κάναμε-πολλά-σε-σαράντα-μέρες-851206

Από το Δήμαρχο Ιωλκού κ. Πάρι Μουτσινά πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό μας Τύπο και τα ΜΜΕ, ανέδειξαν το κρίσιμο ζήτημα της μη απαλλαγής Δημάρχων από τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο δύσκολο έργο τους.
Είναι σ’ όλους γνωστό ότι για να ανταποκριθεί ένας δήμαρχος στα σύνθετα πλέον προβλήματα της τοπικής ανάπτυξης είναι αναγκασμένος να ασχολείται με τα δημοτικά πράγματα, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, χωρίς αργίες και Σαββατοκύριακα. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι προσωπικό, αλλά θεσμικό και βαθιά πολιτικό, αφού στο πλαίσιο της ισοτιμίας και της ισοπολιτείας θα πρέπει να διασφαλίζονται σε κάθε πολίτη, που έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τα κοινά, οι δυνατότητες ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις.
Η ενασχόληση άλλωστε με τα κοινά δεν είναι επάγγελμα ή ευκαιρία για πλουτισμό, αλλά διάθεση για δημιουργική προσφορά. Στη λογική αυτή λοιπόν η ΚΕΔΚΕ έχει προτείνει ομόφωνα στον αρμόδιο Υπουργό την κατοχύρωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των τοπικών αρχόντων, είτε ανήκουν στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Επιθυμούμε όλοι διακαώς το ζήτημα αυτό να επιλυθεί με την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, γιατί επιπλέον μας ενδιαφέρει η ενίσχυση της αξιοπιστίας των Δημοτικών Αρχόντων στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
Το δεύτερο όμως ζήτημα που έθεταν τα δημοσιεύματα σχετικά με το Δήμο Ιωλκού, είναι ότι εξ αιτίας του παραπάνω γεγονότος ζημιώνεται το συνολικό έργο και η προσφορά της νέας Δημοτικής Αρχής στην τοπική ανάπτυξη και τους δημότες. Χωρίς να παραγνωρίζουμε επί μέρους προβλήματα που δημιουργούνται και σύντομα θα ξεπεραστούν, η προσφορά της νέας Δημοτικής Αρχής και η δική μου προσωπικά είναι και ουσιαστική και ποιοτική. Αυτό βέβαια γίνεται σε βάρος του ελεύθερου χρόνου όλων των στελεχών και πολλές φορές σε βάρος ακόμη και της υγείας όλων, εξ’ αιτίας του υπερβολικού στρες αυτής της προσπάθειας.
Για να γίνει κατανοητή πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε επισημαίνουμε συνοπτικά τις παρεμβάσεις μας τον πρώτο μήνα της θητείας μας:
1) Έχουμε υποβάλλει προτάσεις στα Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια (Global Grants), στα προγράμματα «Διπόλου Βόλου – Λάρισας», «Ορεινών – παράκτιων περιοχών» και «Θεσσαλικός Ιστός»
2) Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας για την τοπική επιχειρηματικότητα.
3) Συμμετέχουμε σε τρία προγράμματα επιμόρφωσης (Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικών ΚΕΚ).
4) Αναβαθμίσαμε ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, νεκροταφείου, και επιπλέον διορθώνουμε ή βελτιώνουμε σημαντικά την άθλια κατάσταση που παραλάβαμε στην αποθήκη, τα αντλιοστάσια, το σύστημα άρδευσης και την ποιότητα του πόσιμου νερού.
5) Προτάσσουμε ήδη την ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης, την κατασκευή εφεδρικής δεξαμενής και την λειτουργικότητα του συστήματος ύδρευσης συνολικά, την βελτίωση των υποδομών των σχολείων μας, την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία και την ανέγερση του νέου δημαρχείου. Τις δράσεις αυτές ο Υπουργός κ. Νάκος, σε πρόσφατη συνάντησή μας στην Αθήνα, δεσμεύτηκε να στηρίξει οικονομικά, γιατί κατανόησε την αναγκαιότητα και την προτεραιότητά τους.
6) Με παρεμβάσεις μας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας με την ΝΑΜ και τις τεχνικές υπηρεσίες της, ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες στο νομαρχιακό δίκτυο του Δήμου (Παναγία), ενώ πιέζουμε να εγκατασταθεί ο εργολάβος και στον Κραυσίδωνα.
7) Βγάλαμε επί τέλους από τα συρτάρια του Δήμου όλες τις μελέτες που είχαν εκπονηθεί επί Δημαρχίας Ν. Τσίρου και προχωρούμε συστηματικά στην επικαιροποίηση και ωρίμανσή τους για να δημοπρατηθούν. Προετοιμάζουμε νέες μελέτες και θα συνεχίσουμε την κατεύθυνση αυτή, για να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε πιστώσεις από το Δ’ ΚΠΣ.
8) Ετοιμάζουμε τον φάκελο δημιουργίας Πολιτιστικού Χώρου (LEADER) στο παράσπιτο Ζαφειρίου και τους φακέλους ανάπλασης της Τούμπας και του Αγίου Νικολάκη στον Κραυσίδωνα.
9) Ετοιμάζουμε τη νέα οργανωτική και λειτουργική διάρθρωση των νομικών προσώπων, ώστε με τη σοβαρή οικονομική ενίσχυσή τους από τον καταρτιζόμενο Προϋπολογισμό του Δήμου, να είναι σε θέση να παίξουν σοβαρό ρόλο στους ευαίσθητους τομείς πολιτισμού – παιδείας – αθλητισμού. Έχουμε πραγματοποιήσει 2 πολύ επιτυχημένες κοινωνικές εκδηλώσεις και προγραμματίζουμε σύντομα άλλες τρεις, με μηδαμινό ουσιαστικά κόστος για τον Δήμο.
10) Ολοκληρώσαμε και ψηφίσαμε το φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα μας, ενώ έχουμε ετοιμάσει τον Προϋπολογισμό, τον οποίο θα ψηφίσουμε σύντομα, ώστε να είμαστε σε θέση να αρχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τίποτε δεν αφήσαμε στην τύχη του, παρά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα, γιατί όλα τα στελέχη μας κινήθηκαν στη λογική της συλλογικής δράσης, της συνεργασίας, της διεκπεραίωσης συγκεκριμένων εργασιών, και επί πλέον γιατί στο σύντομο αυτό διάστημα καταφέραμε να συνεγείρουμε το εξαίρετο στελεχικό δυναμικό του Δήμου σε όλες του τις υπηρεσίες, το οποίο ξεπέρασε τον εαυτό του.
Είμαι σίγουρος ότι η υπόθεση αυτή σχετικά με την οριστική επίλυση του ασφαλιστικού και μισθοδοτικού προβλήματος των δημάρχων θα διευθετηθεί σύντομα από την Κυβέρνηση κατά τον καλύτερο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση όμως σας διαβεβαιώνω ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται στις επάλξεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου και στην πρωτοπορία των ΟΤΑ του Νομού Μαγνησίας, ώστε να συμβάλλει θετικά και δημιουργικά στην πρόοδο και την κοινωνική συνοχή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου