ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες του Πηλίου

σε-απόγνωση-οι-αγρότες-του-πηλίου-851206

Προχθές στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων στα Κάτω Λεχώνια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη από εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής, στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Πηλίου.
Οι συμμετέχοντες φορείς των αγροτών του Πηλίου που ανήκουν στη δύναμη της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και των Αγροτικών Συλλόγων του Πηλίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογράμμισαν ότι το Πήλιο έχει τη μεγάλη ιδιαιτερότητα της μονοκαλλιέργειας αφενός του μήλου και αφετέρου της ελιάς. Παράλληλα υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών που δραστηριοποιείται και σε άλλα προϊόντα όπως κυδώνια, βερίκοκα, αχλάδια και δαμάσκηνα. Επίσης άλλη μία ιδιαιτερότητα του Πηλίου είναι και ο μικρός κλήρος τον οποίο κατέχουν οι παραγωγοί οι οποίοι μέσα σ’ αυτό το τοπίο είναι αναγκασμένοι να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Οι δύο βασικές λοιπόν καλλιέργειες του Πηλίου τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται και μαζί μ’ αυτές και οι παραγωγοί. Η μεν μηλοκαλλιέργεια πλήττεται έντονα τα τελευταία δέκα χρόνια από το φαινόμενο της μικροκαρπίας με αποτέλεσμα το εισόδημα των μηλοπαραγωγών συνεχώς να συρρικνώνεται δραματικά και δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε, μιας και μέχρι στιγμής οι έρευνες οι οποίες γίνονται δεν έχουν καμία κατάληξη, ως προς τα αίτια στα οποία οφείλεται το φαινόμενο, αλλά και η άλλη μεγάλη καλλιέργεια που είναι η ελιά με τις αλλεπάλληλες ζημιές των τελευταίων χρόνων από αφορία, παγετούς, χαλαζοπτώσεις όπως και οι τελευταίες μειωμένες τιμές στο ελαιόλαδο και στη βρώσιμη ελιά οι οποίες έχουν φέρει σε απόγνωση τους ελαιοκαλλιεργητές του Πηλίου. Παράλληλα στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι και τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα διάθεσης λόγω των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Επίσης το υψηλό κόστος παραγωγής είναι η αιτία που οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν τους κόπους τους. Για τους λόγους αυτούς οι συμμετέχοντες, αφού κατέγραψαν τα κύρια και τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής αποφάσεων και αφού τα κοινοποιήσουν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Νομάρχη Μαγνησίας και στους τοπικούς βουλευτές να ζητήσουν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δεχτεί μία αντιπροσωπεία άμεσα για να ζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, παρουσία και των βουλευτών του νομού. Κατόπιν αυτού αφού αξιολογήσουν τις απαντήσεις οι οποίες θα τους δοθούν από το υπουργείο να ενημερώσουν τους παραγωγούς και όλοι μαζί πλέον να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα αιτήματα
των αγροτών
του Πηλίου

1. Αποζημίωση των πληγέντων μηλοπαραγωγών του Πηλίου από το φαινόμενο της μικροκαρπίας μέχρι την εξάλειψη του, καθώς και χρηματοδότηση της έρευνας για τον εντοπισμό του και την καταπολέμηση αυτού. Ένταξη της μηλοκαλλιέργειας σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
2. Διανομή του εθνικού αποθέματος σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σ’ αυτούς που αποδεδειγμένα καλλιεργούν – παράγουν και παραδίδουν προϊόντα. Άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη διανομή των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, ο τρόπος, η διαδικασία, αλλά και οι δικαιούχοι, ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο και να μην υπάρχει θολούρα.
3. Επιστροφή ΦΠΑ το ίδιο σε όλες τις καλλιέργειες. Δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ στα ποσά που αφορούν αποζημιώσεις ηρτημένης παραγωγής, η οποία λαμβάνεται από τον ΕΛΓΑ. Μείωση του Φ.Π.Α. από 19% για αγορά αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων, ψυκτικών δικαιωμάτων, ειδών συσκευασίας.
4. Επέκταση του μέτρου του φθηνού πετρελαίου και στην βενζίνη μιας και οι παραγωγοί του Πηλίου δεν χρησιμοποιούν το πετρέλαιο αλλά την βενζίνη στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν. Ο προσδιορισμός μπορεί να γίνει βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ.
5. Έλεγχος στις αθρόες εισαγωγές οπωροκηπευτικών και ακόμη αυστηρότερος έλεγχος στις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, οι οποίες γίνονται με σκοπό να αισχροκερδούν οι επιτήδειοι σε βάρος των ελληνικών προϊόντων αλλά και των καταναλωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου