ΤΟΠΙΚΑ

Ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει

ο-ρυπαίνων-πρέπει-να-πληρώνει-851206

«Προχωράμε στην ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα γνωστοποιήσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ενώ, μέσα Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθούν τα νομοσχέδια για τη βιομηχανία και τον τουρισμό».
Αυτό τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών, μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και την αλλαγή του κλίματος.
Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς το υπουργείο δίνει έμφαση στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και έχει γίνει σημαντικό έργο, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία για την αειφόρο ανάπτυξη. Σημείωσε δε ότι η χώρα μας προβλέπεται να πάρει από το Δ ΚΠΣ 4,4 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τους ρύπους των αυτοκινήτων στο Λεκανοπέδιο, σημειώνοντας ότι η επέκταση του μετρό προς Χαϊδάρι και Πειραιά θα συμβάλει σημαντικά στη μείωσή τους.
«Επανεξετάζουμε τα μέτρα του πρώτου Εθνικού Προγράμματος, και από τη μελέτη αναθεώρησης που έχει γίνει, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας του Κιότο. Μέσα σε ενάμιση μήνα θα είμαστε έτοιμοι να οριστικοποιήσουμε τα νέα μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να τις αναγκάσουμε να πάνε στις “πράσινες μορφές“ ενέργειας». Πρόσθεσε δε:
“Με το δεύτερο σχέδιο, απαιτούμε από 150 επιχειρήσεις, να μειώσουν τους ρύπους αερίων θερμοκηπίου. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ η οποία ζητάει να κατεβάσουμε τις τιμές των ρύπων πιο κάτω. Αναμένουμε τη σχετική μελέτη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ έχει ήδη αρχίσει η έκδοση αποφάσεων περιβαλλοντικών όρων και μέχρι τέλη του 2007 πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις βέλτιστες τιμές».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, σε συνεργασία και με άλλα αρμόδια υπουργεία, η οποία εξετάζει τι μέτρα πρέπει να παρθούν σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανομβρία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου