ΤΟΠΙΚΑ

Οταν η κριτική ενοχλεί την εξουσία

οταν-η-κριτική-ενοχλεί-την-εξουσία-851206

Μετά τον Β.Πολύδωρα και άλλοι υπουργοί αποφάσισαν να παρέμβουν στον τρόπο κάλυψης γεγονότων από την δημόσια τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως καταγγέλουν δημοσιογράφοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία του Τύπου.
Η κριτική που ασκείται την τελευταία περίοδο από τα μέσα ενημέρωσης στην κυβέρνηση έχει αρχίσει να προκαλεί νευρικότητα σε ορισμένους υπουργούς που από τις αρχές του χρόνου επιχειρούν παρεμβάσεις, προσπαθώντας να προλάβουν σχόλια σε βάρος τους.
Το ζήτημα έφθασε πορχθές ως την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου διατυπώθηκε η καταγγελία ότι δύο υπουργοί επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες παρεμβάσεις σε δημοσιογράφους και διευθυντικά στελέχη εφημερίδων και της κρατικής τηλεόρασης, διαμαρτυρόμενοι για την κριτική που δέχθηκαν.
O αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος τόνισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία του Τύπου. Το θέμα επήλθε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες και ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση υπουργών και ας σταματήσει αυτό το αστείο. Αλοίμονο αν η επικοινωνία δημοσιογράφων με πολιτικά στελέχη εκλαμβάνεται ως παρέμβαση».
Η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ.Παναγόπουλο, με την οποία διαμαρτυρόταν για ρεπορτάζ που εμφάνιζε την Αστυνομία «να έχει βεντέτα με τους αναρχικούς», υποστηρίζοντας ότι η κρατική τηλεόραση λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των αναρχικών.
Τη σκυτάλη φαίνεται ότι πήρε η υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου, η οποία -σύμφωνα με την καταγγελία- επικοινώνησε με την αρμόδια συντάκτρια του υπουργείου Παιδείας της ΕΡΤ και της είπε: «Πρόσεχε τι λες, γιατί εργάζεσαι στην κρατική».
Το περιστατικό διέψευσε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι η υπουργός ουδέποτε επικοινώνησε με την εν λόγω συντάκτρια με οποιονδήποτε τρόπο και ουδέποτε έχει απευθυνθεί κατά παρόμοιο τρόπο σε δημοσιογράφο.
Παράλληλα, για παρέμβαση σε δημοσιογράφο κατηγορείται και ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για δημοσίευμα που τον εμφάνιζε να καθυστέρησε να αντιδράσει στο ζήτημα της φραπελιάς.
Σύμφωνα με το Βήμα, ο υπουργός εξέφρασε απλώς τη διαφωνία του με το ρεπορτάζ σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα, αλλά οι διαπιστευμένοι συντάκτες στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον του, θεωρώντας την πρωτοβουλία του αυτή ως παρέμβαση που δεν σέβεται την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.
Επιπλέον, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε σε μέσα ενημέρωσης για το ύφος και την ποιότητα των ερωτήσεων που διατυπώνουν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Μόλις προ ημερών ο ένας από τους συντάκτες μετατέθηκε από το μέσο που εργάζεται σε άλλο ρεπορτάζ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, από τον Μάρτιο του 2004, που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η κρατική τηλεόραση έχει αντικαταστήσει τρεις φορές τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου