ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο οι μουσικές του κόσμου

στο-βόλο-οι-μουσικές-του-κόσμου-851206

Με άρωμα Ανατολής και επίκεντρο την ποιοτική φιλοσοφία που ακουμπά στις “μουσικές του κόσμου” ανοίγει απόψε ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων που θα “φιλοξενηθούν” στην αίθουσα “Νικόλας”, στον πολυχώρο Τσαλαπάτα. Πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς, που ξεκινάει στις 10.00 μ.μ είναι ο κορυφαίος Αιγύπτιος περκασιονίστας Mahmoud Fadl, η οριεντάλ χορεύτρια Joumana και οι “Drummers of the Nile”, οι οποίοι θα δώσουν “χρώμα” Ανατολής στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της πόλης. Με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της αίθουσας “Νικόλας” και σκηνοθέτης Ακης Μιτσούλης, παρουσίασε χθες, ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου, που διακρίνεται για την ποικιλοχρωμία και την φιλοσοφημένη του άποψη, δεδομένου ότι “ακουμπά” σε έθνικ, σόουλ και άλλα ηχοχρώματα, “αγγίζοντας” ακόμη και τα “κλασσικά” ακούσματα του Αμερικάνικου Νότου. Οπως υπογράμμισε ο κ. Μιτσούλης “προσπαθήσαμε, σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώτου κύκλου, να δώσουμε ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο” προσθέτοντας ότι “το χρονοδιάγραμμα του εν λόγω κύκλου φθάνει έως τα τέλη Μαρτίου και περιλαμβάνει πολλές εμβόλιμες εκπλήξεις”.
Αναλύοντας τις καλλιτεχνικές συντεταγμένες, ο Ακης Μιτσούλης αναφέρθηκε στην σημερινή, εναρκτήρια εκδήλωση, όπου ο κυριαρχεί η παρουσία του περκασιονίστα Mahmoud Fadl, ενός από τους πιο σημαντικούς «κρουστούς» μουσικούς του αραβικού κόσμου, ο οποίος θα προσφέρει με την εξαιρετική χορεύτρια της κοιλιάς Joumana μία νύχτα μαγική στο φιλοθεάμον κοινό, με ρυθμούς και αρώματα Ανατολής. Στην αποψινή εκδήλωση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Mahmoud Fadl: νταούλι, ντέφι, Joumana: χορός, Mohsen Alam: ακκορντεόν, Sayed Shams: Καβάλι, νέϊ, Magdy Berbisch: ταραμπούκα, ντέφι και Mohamed Kallo: Riq, ντέφι.
Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 10 το βράδυ, σειρά έχουν οι “Nightlosers” ένα συγκρότημα από την Ρουμανία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έναν μοναδικό συνδυασμό παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων και μπλουζ. Η Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είναι συνώνυμη αφιερώματος στον Νίκο Καββαδία, όπου θα συμμετάσχει ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας και ομάδα γνωστών μουσικών. Η εν λόγω βραδιά περιλαμβάνει ανάγνωση επιλεγμένων αναγνωσμάτων από το βιβλίο “Νίκος Καββαδίας-Γυναίκα, Θάλασσα, Ζωή”, παρουσίαση ανέκδοτου υλικού που σχετίζεται με τον ποιητή καθώς και μελοποιημένα ποιήματά του, προς τέρψη των φίλων του ποιητικού λόγου.

Μάρτιος θεαμάτων
Σε ό,τι αφορά στα του Μαρτίου, τέσσερις είναι προς το παρόν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, με την προοπτική εμβόλιμων διοργανώσεων, με ανάλογο, ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται η ιδιαίτερη παρουσία των “Baba Zula” οι οποίοι συνδυάζουν παραδοσιακά τουρκικά μουσικά όργανα με ηλεκτρονικά στοιχεία, δίνοντας νέα διάσταση στην Τουρκική φολκ μουσική. Στα του Μαρτίου καταγράφονται και οι “Louisiana Red”, οι οποίοι διαθέτουν βραβευμένες μπλουζ περγαμηνές, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συναυλία του δημοφιλούς Γιάννη Κότσιρα, καθώς και μια εκδήλωση-έκπληξη με ελληνικό χρώμα, που “θα αφήσει το ιδιαίτερο στίγμα της” κατά τους εμπνευστές. Στον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η πασαρέλα-πολυθέαμα για τον γάμο που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Νικόλας” στις 14 Μαρτίου και θα διανθιστεί από ευχάριστες εκπλήξεις.
Οπως ανέφερε επίσης ο Ακης Μιτσούλης, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου “ο τρίτος κύκλος εκδηλώσεων αναμένεται το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα, όπου εντάσσεται Φεστιβάλ με πρωτοποριακό χαρακτήρα και την συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, στους οποίους θα δοθεί εκφραστικό βήμα”, ενώ στην περίοδο του Πάσχα, υπάρχει η σκέψη διοργάνωσης εκδηλώσεων με κατανυκτικό χαρακτήρα, που θα έχουν “μορφή αναλόγιου” και θα πλαισιώσουν το πνεύμα των ημερών. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού σε κάθε πρόσκληση των διοργανωτών, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική σε σχέση με την συνέχιση μιας προσπάθειας που έχει ως επίκεντρο και τελικό αποδέκτη, τους λάτρεις των θεαμάτων με άποψη και προσωπικότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου