ΤΟΠΙΚΑ

Σε αντεπίθεση πέρασε η Τεχεράνη

σε-αντεπίθεση-πέρασε-η-τεχεράνη-851206

Στην αντεπίθεση περνά η Τεχεράνη, μετά τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις και πιέσεις των ΗΠΑ. «Απαντώντας» στο θέμα των απαγωγών Ιρανών διπλωματών στο Ιράκ από Αμερικανούς, δηλώνει ότι έχει εντοπίσει 100 κατασκόπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Παράλληλα, προχωρά σε δοκιμές πυραύλων, ικανών να πλήξουν μεγάλα πολεμικά πλοία στον Κόλπο και απειλεί ότι εάν πληγεί θα απαντήσει.
Συγκεκριμένα, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τα αμερικανικά συμφέροντα θα πληγούν παντού στον κόσμο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις φήμες για μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιτεθεί στο Ιράν. Έπειτα οι εχθροί γνωρίζουν πως οποιαδήποτε επίθεση θα έχει ως απάντηση μια αντίδραση του ιρανικού λαού εναντίον των επιτιθέμενων και των συμφερόντων τους παντού στον κόσμο» υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζέιε δήλωσε ότι έχουν εντοπισθεί 100 κατάσκοποι, που διοχετεύουν στρατιωτικές και πολιτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
«Τα άτομα αυτά συνδέονται άμεσα με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη CIA και τη Μοσάντ και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες στρατιωτικής και πολιτικής φύσης» τόνισε ο Ιρανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «δρουν σε μεθοριακές περιοχές του Ιράν».
«Αναγνωρίστηκαν και παρακολουθούνται» προσέθεσε, δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου το Ιράν είχε ανακοινώσει τη σύλληψη ενός «κατασκόπου», που έδινε πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Μουντζαχεντίν του Λαού».

Πυραυλικές δοκιμές
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι «Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν» πραγματοποίησαν την Πέμπτη στρατιωτικές ασκήσεις, κατά τις οποίες εκτόξευσαν πυραύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με Ιρανό στρατιωτικό διοικητή, έχουν την ικανότητα να βυθίσουν μεγάλα πολεμικά πλοία.
Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δοκιμές των πυραύλων, κατά τη δεύτερη ημέρα των αεροναυτικών ασκήσεων των «Φρουρών της Επανάστασης», έχουν ως στόχο να δείξουν ότι το Ιράν είναι ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει καταγγείλει την αποστολή νέων αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο.
Για το θέμα των πυραυλικών δοκιμών ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν τις εκλαμβάνει ως επίθεση εναντίον των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στον Κόλπο. «Δεν το θεωρούμε ως άμεση επίθεση κατά των πλοίων μα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου όταν ερωτήθηκε για το θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου