ΤΟΠΙΚΑ

Να μπορούν να βλέπουν τα γραπτά τους οι υποψήφιοι

να-μπορούν-να-βλέπουν-τα-γραπτά-τους-οι-851206

Σύσταση στο υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει σε όσους συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, να βλέπουν τα γραπτά τους ή να λαμβάνουν φωτοαντίγραφα των γραπτών δοκιμίων τους απηύθυνε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Στην Αρχή είχαν προσφύγει δέκα συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2006, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν αποδέχθηκε το αίτημά τους, να δουν τα γραπτά δοκίμιά τους.
Η Αρχή αποφαίνεται ότι «Πρώτον, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οφείλει να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των ως άνω προσφευγόντων ενώπιον της Αρχής υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στα γραπτά δοκίμιά τους. Η δε ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης των υποψηφίων αυτών στα γραπτά τους δοκίμια περιλαμβάνει τόσο την επίδειξη αυτών των γραπτών δοκιμίων όσο και τη χορήγηση σε καθένα από αυτούς των ζητηθέντων αντιγράφων των γραπτών δοκιμίων του, ώστε να είναι το υποκείμενο σε θέση να ελέγξει εάν έχουν τηρηθεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας οι όροι και οι προϋποθέσεις θεμιτής επεξεργασίας για τα δεδομένα, που το αφορούν. Δεύτερον, η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο, που καθορίζεται από τις κρίσιμες διατάξεις ως χρόνος φύλαξης των δοκιμίων αυτών, δηλαδή έως την 15η Μαΐου του επόμενου σχολικού έτους».
Παράλληλα, η Αρχή καθόρισε το ύψος του παραβόλου, που πρέπει να καταβάλλει κάθε υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων, που ασκεί το δικαίωμα πρόσβασής του σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στα 10 ευρώ, για την αντιμετώπιση του κόστους αναπαραγωγής των αντιγράφων που ζητήθηκαν.

Αργεί ο νόμος πλαίσιο
Πάντως, δεν φαίνεται να βιάζεται, τελικά, να προωθήσει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση, καθώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος διέψευσε τις πληροφορίες περί εντολής του πρωθυπουργού να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά στην κατάθεση του νόμου – πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Το Βήμα, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής έδωσε εντολή να κατατεθεί το νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια εντολή.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η διατύπωση του νομοσχεδίου, τότε θα κατατεθεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Όσον αφορά στο χρονικό ορίζοντα για την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο κ. Αντώναρος ανέφερε πως αυτό θα γίνει εντός της θητείας της παρούσας Βουλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου