ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές της Μαγνησίας σε «ομηρία», επειδή πάγωσε η μαθητεία

μαθητές-της-μαγνησίας-σε-ομηρία-επε-675604

Δεν μπορούν να πάρουν αναβολή από τον Στρατό, άλλοι παραμένουν άνεργοι, οικογένειες χάνουν επιδόματα

Σε «ομηρία» δεκάδες απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα μαθητεία, μέσω του οποίου κερδίζουν ευκαιρία εργασίας στην ειδικότητά τους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου, ασφάλιση, συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση και με την ολοκλήρωση του προγράμματος πτυχίο επιπέδου 5, που ισοδυναμεί με πτυχίο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η ε΄φάση επρόκειτο να ξεκινήσει με την υπογραφή των συμβάσεων πριν από έναν μήνα. Ωστόσο η διαδικασία «πάγωσε», με δεκάδες μαθητές, αλλά και επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα τους υποδέχονταν, να μπαίνουν σε αναμονή και από το Υπουργείο Παιδείας να μην υπάρχει κανένα νεότερο.

Διευθυντές επαγγελματικών λυκείων δηλώνουν πλήρη άγνοια για την «τύχη» του μεταλυκειακού προγράμματος, καθώς όσα ερωτήματα κι αν έχουν απευθύνει είτε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, είτε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, είτε στο Υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν απαντηθεί.

Η έλλειψη ενημέρωσης για το πρόγραμμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα. «Τα πάντα ήταν έτοιμα και ενώ περιμέναμε να υπογράψουμε συμβάσεις για την απορρόφηση των μαθητών τα πάντα πάγωσαν. Εκτοτε δεν έχουμε κανένα νεότερο», αναφέρει ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Δημήτρης Κόκκινος. «Μαθητές μας δεν μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση φοίτησης για να πάρουν αναβολή από τον Στρατό, άλλοι έχουν εργασίες που τους περιμένουν και δεν μπορούν να πάνε γιατί προϋπόθεση συμμετοχής βάσει των υπεύθυνων δηλώσεων που συμπλήρωσαν ήταν να μην εργάζονται», προσθέτει ο ίδιος.

«Υπάρχει μαθητής μου που μου τηλεφωνεί κάθε εβδομάδα και ρωτά για το πρόγραμμα. Είναι άνεργος και δεν ξέρω τι να κάνω», αναφέρει από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, Βάιος Λιαπόπουλος, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας που κρατά σε ομηρία τους μαθητές. «Οι μαθητές μας σκέφτονται ότι ακόμη κι αν βρουν δουλειά και ξεκινήσουν, θα χάσουν τη μαθητεία. Το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει λύση γι’ αυτά τα παιδιά. Καλές και οι αξιολογήσεις και οι κανονισμοί, όλα χρήσιμα, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα στους μαθητές», ανέφερε ο κ. Λιαπόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τη διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, Αγάπη Κουτσοκώστα, ότι μαθητές δεν μπορούν καν να εκδώσουν βεβαιώσεις φοίτησης από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει η μαθητεία. «Τα παιδιά βρίσκονται σε αναμονή. Μας ζητούν βεβαιώσεις που χρειάζονται για τη λήψη επιδομάτων και δεν μπορούμε να τις εκδώσουμε», ανέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, πρόβλημα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα υποδέχονταν τους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ. «Για πόσο ακόμη θα περιμένουν το Υπουργείο;», το ερώτημα που βασανίζει και ο φόβος για την ακύρωση μιας ολόκληρης προσπάθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου