ΤΟΠΙΚΑ

Μονάδα αιχμής η 347 Μοίρα

μονάδα-αιχμής-η-347-μοίρα-851206

Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχου Ιωάννη Γιάγκου, ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της 347ης Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Ν. Αγχίαλο. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΑΤΑ κ. Συμεωνίδης, ο διοικητής της 111 Π. Μ. κ. Δημητριάδης, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών και φορέων του Νομού.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Γιάγκος, που πρόσφατα ορίσθηκε στη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ (είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 111 Π.Μ.) τόνισε πως “η 347 Μοίρα αποτελεί πρότυπο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ενσωματώνει την υψηλή τεχνολογία και την ικανή επιχειρησιακή δυνατότητα. Στη διάρκεια των 30 χρόνων τα πληρώματά της -ιπτάμενα και εδάφους- έδειξαν υψηλό επαγγελματισμό και άριστο ήθος, αλλά και αφοσίωση”. Ο κ. Γιάγκος ζήτησε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούν την αεροπορική ιδέα και ευχήθηκε καλύτερες επιδόσεις. Σημειώνεται ότι η 347 μοίρα είναι η μοναδική που διαθέτει τα αεροσκάφη F 16 Block 50 Lantir” , που είναι και τα μοναδικά της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις και την νύχτα. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των παρευρισκομένων. Στη διάρκεια των χαιρετισμών αεροσκάφη της μοίρας πραγματοποιούσαν πτήσεις και εντυπωσιακούς σχηματισμούς.
Αρχικά η 347 Μοίρα Βομβαρδισμού συγκροτήθηκε στις 10 Ιουνίου 1977 ως πυρήνας στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με αεροσκάφη A-7H και οριστική έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Από την ίδρυση της 347 Μοίρας Βομβαρδισμού και μέχρι τις 31-7-1992 οπότε και έπαψε να λειτουργεί προσωρινά, καμία μεταβολή δεν επήλθε όσον αφορά την οργάνωση και την αποστολή της.
Την 7η Ιουλίου 1997 μετά από την 25/22-2-1995 απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε και οργανώθηκε εκ νέου, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο η 347 Μοίρα με αεροσκάφη F-16C/D Block 50 Fighting Falcon, με δυνατότητα αποστολών διπλού ρόλου (Διώξεως Βομβαρδισμού και Αναχαίτισης).
Από τον Ιανουάριο του 1998 η Μοίρα ανέλαβε τον επιχειρησιακό της ρόλο σε αποστολές αέρος-εδάφους, αέρος-αέρος και στις αποστολές νυκτερινής κρούσης με το σύστημα LANTIRN, ενώ το 2003 η δύναμη πυρός της αυξήθηκε σημαντικά με την παραλαβή νέων έξυπνων όπλων Laser Bombs και Maverick.
Σήμερα η 347 Μοίρα μαζί με τις λοιπές Μοίρες αναχαίτισης, επιχειρεί στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου σε συνδυασμό με την ικανότητά της να επιχειρεί σε ρόλο βομβαρδισμού ημέρα αλλά ειδικά νύκτα με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που φέρουν τα αεροσκάφη της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου