ΤΟΠΙΚΑ

“Έκανε τόπο στα νιάτα” ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

έκανε-τόπο-στα-νιάτα-ο-νίκος-κωνσταν-851206

«Τόπο στα νιάτα» αποφάσισε να κάνει ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δηλώνοντας, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι με την κίνησή του αυτή αποσκοπεί να ανοίξει δρόμο στο «νέο αίμα», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής ούτε στην Α Αθηνών ούτε σε κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στις προοπτικές του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΝ οφείλει να προσπαθήσει και πάλι για την ενότητα αυτού του χώρου», αναφερόμενος στην επανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ, και διευκρίνισε ότι για να είναι αποδοτική μια τέτοια συνεργασία πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αντιθέτως, σημείωσε, χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια. Και οι προϋποθέσεις, όπως είπε, αφορούν, τόσο την προγραμματική και πολιτική βάση πάνω στην οποία συγκροτείται, όσο και τη συνολική εικόνα που εκπέμπει αλλά και τον τρόπο της πολιτικής λειτουργίας. Και εδώ υπάρχουν προβλήματα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του κόμματος θα χειριστεί αυτά τα προβλήματα και το αποτέλεσμα να είναι θετικό.
Για το θέμα της ανανέωσης του ΣΥΝ και την προσωπική του στάση ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το θέμα αυτό άνοιξε με τρόπο που φθείρει τον ΣΥΝ και μειώνει αναίτια τα πρόσωπα. Και γι αυτό, πρόσθεσε, υπάρχουν ευθύνες.
Αναλύοντας τη θέση του για το θέμα αυτό ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι «θεωρούσα και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να φτάνει κανείς 25 ή 30 χρόνια βουλευτής, ούτε να είναι μονίμως υποψήφιος. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, κανείς δεν είναι παράκλητος, κανείς δεν αποκλείεται».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για «την διοχετευμένη εμπλοκή» του ονόματός του σε δημοσιεύματα που αφορούν τις βουλευτικές έδρες και περιφέρειες και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψηφιος και πρόσθεσε ότι «σ αυτό το χώρο της δημοκρατικής, ριζοσπαστικής κι ανανεωτικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, είχα και θα έχω αφιέρωση ζωής».
Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του Συνασπισμού πραγματοποιείται σε κλίμα πρόωρων εκλογών. Οι εργασίες άνοιξαν με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική της ΝΔ όσο και στην αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.
Η εισήγηση της ΠΓ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για το λόγο αυτό τονίζεται η ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του κόμματος.
Επίσης, εκτιμάται ότι «σ αυτές τις εκλογές και από τα αποτελέσματά τους θα κριθεί αν θα συνεχιστούν οι νεοφιλελεύθερες κοινωνικά άδικες πολιτικές, αν θα ενισχυθούν αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές και πρακτικές ή αν η ΝΔ, αλλά και ο δικομματισμός, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, μέσα από την ισχυροποίηση των δυνάμεων της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων».
Για την κυβέρνηση, η εισήγηση της ΠΓ τονίζει ότι «η κυβερνητική θητεία της ΝΔ απέδειξε ότι η επανεκλογή της, έστω και με περιορισμένη αυτοδυναμία, λόγω και του εκλογικού νόμου, θα σημάνει τη συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων που αποβλέπουν στον περιορισμό του Δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στην επιδείνωση της θέσης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «λόγω του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος, αλλά και των θέσεων της σημερινής ηγεσίας, δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ».
Όσον αφορά στο ΚΚΕ, υπογραμμίζεται ότι «αυτοπεριορίζεται στην επιβεβαίωση της πολιτικής της άρνησης της κοινής δράσης και της συνεργασίας της Αριστεράς και αποφεύγει να ανοίξει ή να συμμετέχει στα μέτωπα που ανοίγονται και συνεχίζει την καταγγελία και τις επιθέσεις κατά των κοινωνικών κινημάτων, του Συνασπισμού και των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων».
Στη σύντομη ομιλία του, καθώς θα αναπτύξει τις θέσεις του επί σειράς θεμάτω

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου