ΤΟΠΙΚΑ

Η… αγιοποίηση Χριστόδουλου ξανά στην επικαιρότητα

η-αγιοποίηση-χριστόδουλου-ξανά-στην-851206

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», το ψηφιδωτό-αγιογραφία που κοσμεί την εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου, βυζαντινής τεχνοτροπίας, αναπαριστά το σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Χριστόδουλο, καθώς και άλλους εν ζωή κορυφαίους της ιεραρχίας της Εκκλησίας, κατά την επίσκεψη του μακαριστού πλέον Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου στο Βόλο το 1990.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: “Το… νατουραλιστικό γεγονός είναι υπαρκτό, πρόκειται για την επίσκεψη του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου στο Βόλο, το 1990, όταν μητροπολίτης Δημητριάδος ήταν ο νυν αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού έγιναν το 1994, επί τη επετείω τριών χρόνων από την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη. Το ψηφιδωτό κρύβει μια ιδιαίτερη σημειολογία. Στο κέντρο του δεσπόζουσα μορφή είναι ο νυν αρχιεπίσκοπος, πίσω αριστερά από τον οποίο βρίσκεται ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ (ο αρχιεπίσκοπος πίσω από τον επιχώριο μητροπολίτη, κάτι που έχει αντιστραφεί σήμερα!). Δεξιά (αριστερά του κ. Χριστόδουλου), διακρίνεται ο Πατριάρχης Δημήτριος, δεξιά του Πατριάρχη ο τότε μητροπολίτης Φιλαδελφείας και νυν Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πίσω αριστερά από των αοίδιμο Πατριάρχη ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ, ο βασικός στο Φανάρι υποστηρικτής του κ. Χριστόδουλου στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Το αν η πατριαρχικοί έχουν γνώση του ψηφιδωτού ουδείς γνωρίζει, επιστρέφουμε στο αριστερό και πιο ενδιαφέρον μέρος (καθώς εμφανίζονται όλοι οι τότε συνεργάτες και παιδιά του κ. Χριστόδουλου, που κατέβηκαν μετά την εκλογή του, το 1998, στην Αθήνα). Στα δεξιά του κ. Χριστόδουλου απεικονίζεται ο νυν πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός (για χρόνια ιερέας στο ναό της Ευαγγελίστριας), πίσω το γνωστό πνευματικό παιδί του κ. Χριστόδουλου, νυν μητροπολίτης Βρεσθένης, πρώην Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος Κουμαριανός.
Ένας από τους δύο κληρικούς που υπάρχουν πιο πίσω εικάζεται-το μείγμα νατουραλισμού και βυζαντινής παράδοσης δυσκολεύει λίγο στα επί μέρους της ανάγνωσης – ότι είναι ο νυν μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, βασικό στέλεχος – συνεργάτης του αρχιεπισκόπου την περίοδο του Βόλου. Ο π. Θωμάς τώρα (του «πρωθιερέως Θωμά Συνοδινού του Αμοργίνου» – ο π. Θωμάς κατάγεται από την όμορφη Αμοργό που «έστειλε» στην αιωνιότητα ο Νίκος Γκάτσος –αναφέρει η πιο κάτω μεγαλοπρεπής επιγραφή), ευλογεί τον προσκυνούντα νέο τότε, τον νυν μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο. Πίσω από τον κ. Θεολόγο υπάρχουν δύο πιο μικρά παιδιά, αυτό που κρατεί το εξαπτέρυγο θεωρείται ότι είναι ο γνωστός σήμερα αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας. Για τους λαϊκούς, τους πιστούς που βρίσκονται πίσω από το εξαπτέρυγο, διατυπώνονται διάφορες εικασίες των «κριτικών τέχνης», με έκδηλη τη φαντασία, αφού φτάνουν μέχρι τον Απόστολο Βαβύλη. Το χρυσοποίκιλτο ψηφιδωτό φιλοτεχνήθηκε «αναλώμασι των πιστών», όπως αναφέρει η επιγραφή, δηλαδή το ποίμνιο ξόδεψε, θυσιάστηκε για χάρη της… αγιοποίησης των πατέρων του! Ιδού η Σύνοδος, ιδού και η… αγιολογική κατάταξη…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου