ΤΟΠΙΚΑ

Χρειάζεται μαγκιά για να πείσεις

χρειάζεται-μαγκιά-για-να-πείσεις-851206

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη μετά την ανάληψη της αντιδημαρχίας Πολεοδομίας ο Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Γιάννης Στάμος, μιλά σήμερα στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” για τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή, τον προγραμματισμό στο κυκλοφοριακό αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι.
Κρατά σαφείς αποστάσεις… από το “ραντεβού στα τυφλά” για τον Περιφερειακό και επισημαίνει ότι “η πολιτική ηγεμονία” σε προτάσεις και απόψεις χρειάζεται… μαγκιά, ενώ μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει το έλλειμμα σαφούς πολιτικού στίγματος και προβλέπει σύντομα εθνικές εκλογές.

-Κύριε Στάμο, συμπληρώθηκαν ήδη σαράντα μέρες από την επίσημη ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής. Αναλάβατε έναν τομέα νευραλγικό. Έχετε καταγράψει εκκρεμότητες αλλά και προτεραιότητες που θα σηματοδοτούν μία διαφορετική αντίληψη;

Εκτιμώ ότι όπως στην εναλλαγή της Κυβέρνησης έτσι και στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια όταν γίνεται εναλλαγή. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι και το κάνουμε, να καταγράψουμε τις εκκρεμότητες, να προσδιορίσουμε την ολοκλήρωσή τους και παράλληλα να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Προϋπόθεση αυτών βέβαια είναι να ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε γι΄ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσαμε την επιτροπή απογραφής και καταγραφής για να δούμε τι εκκρεμότητες υπάρχουν και τι πρέπει να διορθωθεί. Μου προξενεί μάλιστα εντύπωση γιατί οι μειοψηφίες δεν θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή. Είναι ό,τι καλύτερο για να ξέρει ο πολίτης από πού ξεκινάμε.

-Από την μέχρι τώρα ενασχόληση υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εξόφθαλμες ή θέματα που ενδεχομένως επιβάλλεται να τα δείτε από μηδενική βάση;

Δεν μπορεί να το πει αυτό κανείς με ασφάλεια τουλάχιστον τώρα, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή. Πολεοδομικά πάντως υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο που διεκδικούσαμε παλαιότερα ως Νομαρχιακή Αρχή να ενταχθεί η Μαγνησία, περιλαμβάνοντας τους Δήμους Αρτέμιδας, Αγριάς, Κάρλας, Ιωλκού, Φερών, Νέας Αγχιάλου, Αισωνίας και βέβαια Βόλο και Νέα Ιωνία, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πορεία του Νομού.
Η Αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου υπάρχει εμπλοκή, το θέμα έχει φτάσει στο ΣτΕ, και εκκρεμεί η απόφαση. Εμείς πήραμε πρωτοβουλία και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μία συνάντηση με τα μελετητικά γραφεία που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, ώστε να ζητήσουμε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις από ενδεχόμενες ενστάσεις, διότι τότε θα χάσουμε όλοι. Τα μελετητικά γραφεία δεν θα πάρουν τη δουλειά, ο Δήμος θα χάσει χρόνο- αφού θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί το έργο- το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα χαθεί η πίστωση που είναι εξασφαλισμένη από το Γ ΚΠΣ. Ελπίζω να έχουμε θετική ανταπόκριση.
Η Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου στις Νέες Παγασές , οι θύλακες στη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους που κρίνονται οι ενστάσεις για να εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη και να ξεκινήσει η Πράξη Εφαρμογής, αλλά και η περιοχή στον Αγιο Γεώργιο που θα συμπεριληφθεί στη Αναθεώρηση, αλλά και άλλες περιοχές που χρήζουν ένταξης. Γύρω από τον Περιφερειακό επίσης θα αναπτυχθούν σίγουρα δραστηριότητες, τις οποίες πρέπει να δούμε για να καθορίσουμε ένα πλαίσιο.

-Μιας και μιλάμε για τον Περιφερειακό, πώς σχολιάζετε το θέμα που ανέκυψε αφενός με το “ραντεβού στα τυφλά” και αφετέρου με τις ίδιες τις εξαγγελίες;

Ο Περιφερειακός είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Τείνει να γίνει ανέκδοτο, επομένως για να μη γίνουμε και εμείς… ανέκδοτο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.
Οι κινήσεις που έγιναν τελευταία διακρίνονταν από προχειρότητα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τον επιθυμητό στόχο.
Αρχικά με τη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο, ενώ την ίδια ώρα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Δεν προγραμματίστηκε σωστά, ενώ ούτε ο στόχος ήταν προσδιορισμένος.
Εκτός από διαπιστώσεις, η σύσκεψη δεν προσέφερε περισσότερα.
Μετά έγινε η σύσκεψη στην Αθήνα, π

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου