ΤΟΠΙΚΑ

Απέκλεισαν την Παλιά Εθνική Οδό

απέκλεισαν-την-παλιά-εθνική-οδό-851206

Χθες το πρωί με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Βελεστίνου, με τη δέσμευση να αποκλείσουν τη Νέα Εθνική Οδό στις 5 Μαρτίου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Για τρεις ώρες περίπου οι αγρότες της περιοχής του κάμπου απέκλεισαν χθες την Παλαιά Εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, στο ύψος της Χλόης, ενώ εκατό περίπου τρακτέρ από Βελεστίνο, Ριζόμυλο, Χλόη, Περίβλεπτο και Αερινό, παρατάχθηκαν στην δεξιά πλευρά του δρόμου.
Τα τρακτέρ αποσύρθηκαν στις 3 το μεσημέρι και οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 5 Μαρτίου, αφού σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε σε συνεννόηση με την Πανθεσσαλική Επιτροπή Λάρισας , μετά το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στην Κυβέρνηση να … αναμένεται η επόμενη κίνηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι κινητοποιηθέντες χθες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στις 5 Μαρτίου να ξεκινήσουν επ αόριστον αποκλεισμό ακόμη και της Ν. Ε.Ο, εφόσον το Υπουργείο δεν δικαιώσει τα αιτήματά τους.
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε χθες η βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή για να εκφράσει τη συμπαράστασή της και να επισημάνει ότι “η Κυβέρνηση της Ν.Δ βρίσκεται δίπλα και αφουγκράζεται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου” και ο δήμαρχος Κάρλας κ. Θανάσης Παπαδήμας.

Φτάνει πια…
Τα πρώτα αγροτικά μηχανήματα άρχισαν να καταφτάνουν στο ύψος της Χλόης στις 11.15 το πρωί σε πορεία από τα δημοτικά διαμερίσματα της Χλόης, του Ριζομύλου, του Βελεστίνου και του Αερινού. Στο δρόμο από νωρίς το πρωί βρέθηκαν και άνδρες της Τροχαίας με επικεφαλής τον Δοικητή κ. Γιώργο Καραΐσκο, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να εξυπηρετήσουν τους οδηγούς των Ι.Χ .
Στις 12.30 μ.μ. ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος ενημέρωσε τον Αστυνομικό διευθυντή κ. Λ. Ρίνη που είχε καταφτάσει στο σημείο της κινητοποίησης ότι επίκειται ο συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου. “Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, να σκύψει πάνω στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε όλες τις καλλιέργειες του θεσσαλικού χώρου, όπως υποστήριξε ο κ. Ν. Πρίντζος, γι΄ αυτό και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που δεν θα ερημοποιούν την ύπαιθρο. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου έκανε ακόμη λόγο για ανέχεια και φτώχεια, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των αγροτών σε αυτή την πρώτη κινητοποίηση, αν και όπως επεσήμανε θα πρέπει να δώσουν το παρών και άλλοι αγρότες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελεστίνου κ. Δημ. Σπαθής επισήμανε ότι όσο υπάρχουν προβλήματα οι αγρότες θα βρίσκονται στο δρόμο και επανέλαβε ότι ο αγώνας πλέον είναι θέμα επιβίωσης. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η νέα ΚΑΠ ευνοεί τους ετεροεπαγγελματίες σε σχέση με τους πραγματικούς αγρότες.
Η βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγρότες δεν θα κλείσουν τους δρόμους, διότι, όπως ανέφερε, έχουν καταλάβει ότι δεν είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματά τους και ανέφερε “οι αγρότες νιώθουν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν και εγώ νιώθω την ανάγκη να είμαι μαζί τους να ενημερώνομαι και να μεταφέρω τα αιτήματά τους.
Ερωτηθείσα εξάλλου εάν θα έχει κόστος για την ίδια, καθώς Κυβέρνηση είναι η Ν.Δ, η κ. Ζέττα Μακρή απάντησε ότι δεν φοβάται κάτι τέτοιο διότι “η Κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με τους αγρότες”.
Όπως τόνιζαν χθες οι αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής, οι παραγωγοί ελάμβαναν 5,5% επιστροφή ΦΠΑ, που όμως υπολογιζόταν στον τζίρο που δημιουργούσε το βαμβάκι, το οποίο πωλείται στις 360 δρχ. το κιλό συνολικά. Τώρα όμως η επιδότηση παρέχεται κατά στρέμμα και η επιστροφή του ΦΠΑ υπολογίζεται στην εμπορική τιμή του βαμβακιού, το οποίο πωλείται περίπου προς 110 δρχ.
Οι αγρότες ζητούν αύξηση του ποσοστού επιστροφής στο 15%, ώστε να εισπράττουν περίπου τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν την Αναθεωρημένη ΚΑΠ.
Οι αποζημιώσεις εξάλλου για το βαμβάκι που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 10 έως 12 ευρώ το στρέμμα, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου