ΤΟΠΙΚΑ

«Πόρτα» στον Βόλο: Ζητήθηκαν 20 γιατροί, εγκρίθηκε ένας

πόρτα-στον-βόλο-ζητήθηκαν-20-γιατροί-675372

Εξοργισμένοι οι γιατροί των πρώην ιατρείων του ΠΕΔΥ που είναι απογυμνωμένα από νευραλγικές ειδικότητες – «Πράσινο φως» για άλλες τρεις προσλήψεις στα ΚΥ Αλμυρού, Βελεστίνου και Σκιάθου

«Πόρτα» στη Μαγνησία από το υπουργείο Υγείας. Στα υποστελεχωμένα από νευραλγικές ειδικότητες ιατρεία του κεντρικού πρώην ΠΕΔΥ εξυπηρετούνται καθημερινά 300 ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι και στην προκήρυξη που βγήκε στον «αέρα» για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών ΕΣΥ εγκρίθηκε μόνο μία θέση καρδιολόγου για τον Βόλο. Συνολικά το υπουργείο Υγείας ενέκρινε, σε σύνολο 59 για ολόκληρη την 5η ΥΠΕ, τέσσερις μόνιμες θέσεις στη Μαγνησία. Οι υπόλοιπες τρεις αφορούν στην πρόσληψη δύο παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου αντίστοιχα και μία θέση ιατρού – βιοπαθολόγου στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας έχει εξοργίσει τη διεύθυνση του πρώην ΠΕΔΥ και τους ίδιους τους γιατρούς. Τα ιατρεία είναι αποδεκατισμένα σε νευραλγικές ειδικότητες σε τέτοιο βαθμό που επείγει η άμεση πρόσληψη γιατρών ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί, ορθοπεδικοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι και καρδιολόγοι.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας του πρώην ΠΕΔΥ Γιώργος Μπακούλας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ίδιος είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την έγκριση τουλάχιστον 20 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στις ειδικότητες που «πάσχει» η κεντρική μονάδα που δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, ο ίδιος υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός είχε δεσμευτεί ότι οι προσλήψεις αυτές θα δρομολογηθούν.

Εντούτοις η δημοσιοποίηση της προκήρυξης διέψευσε και τις τελευταίες προσδοκίες που υπήρχαν. Αντί 20 θέσεων στα κεντρικά ιατρεία …η κληρωτίδα έβγαλε μόνο μία θέση.

«Ήταν μία οικτρή απογοήτευση για εμάς η δημοσιοποίηση της προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Προσωπικά είχα επισημάνει τις ελλείψεις που υπάρχουν στα τοπικά ιατρεία και ο υπουργός Υγείας είχε δείξει να κατανοεί το πρόβλημα και να δεσμεύεται πως θα εγκριθούν οι 20 προσλήψεις που είχαμε ζητήσει. Δεν πρόκειται όμως να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα απαιτήσω με νύχια και με δόντια να γίνουν όλες οι προσλήψεις που έχουμε ανάγκη», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμφανώς απογοητευμένος ο διευθυντής του πρώην ΠΕΔΥ Γιώργος Μπακούλας.

Αίτημα και για επικουρικούς

Να σημειωθεί πως η διεύθυνση της Νομαρχιακής Μονάδας των ιατρείων του πρώην ΠΕΔΥ έχει αιτηθεί προς το υπουργείο Υγείας την έγκριση 10 τουλάχιστον προσλήψεων επικουρικών γιατρών. Στη Νομαρχιακή Μονάδα απασχολούνταν τρεις επικουρικοί, καρδιολόγος, μικροβιολόγος και γυναικολόγος. Παραμένουν οι δύο, καθώς ο γυναικολόγος αποχώρησε για να δοκιμάσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα.

«Αρνητικό για τη διεύρυνση ωραρίου»

Οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ αντιδρούν επίσης στην επιχειρούμενη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των ιατρείων, που επιχειρείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ΥΠΕ. Η κατεύθυνση είναι τα ιατρεία να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ για τους ασφαλισμένους αντί τις 7 το απόγευμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους γιατρούς η διεύρυνση του ωραρίου θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν υπήρχαν όλες οι ειδικότητες των γιατρών αφενός και αφετέρου αν το υπουργείο φρόντιζε προηγουμένως να εξασφαλίσει τη φύλαξη των κτιρίων που στεγάζονται τα δημόσια ιατρεία του ΠΕΔΥ. «Δεν είναι δυνατόν να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των ιατρείων, όταν δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου