ΤΟΠΙΚΑ

Ουραγοί στη δωρεά οργάνων

ουραγοί-στη-δωρεά-οργάνων-851206

Παρά το γεγονός ότι οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση είναι πολύ υψηλές, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί τον ευρωπαϊκό «ουραγό» στη δωρεά οργάνων σώματος. Η έλλειψη μοσχευμάτων κρατά ακόμη στη χώρα μας σε χαμηλά επίπεδα τις μεταμοσχεύσεις.
Την εικόνα προσπαθεί με τις δικές του δυνάμεις, συνδράμοντας στο έργο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, να αλλάξει ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος Μαγνησίας.
Δύο χρόνια αφότου επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο –ιδρύθηκε το 1985 από τον Αλέξανδρο Πώποτα, ωστόσο οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και πρόσφορες για να καρποφορήσει η πρωτοποριακή ιδέα- ο Σύνδεσμος καταβάλει τις δικές του προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στην σύγχρονη μορφή εθελοντικής προσφοράς.
«Για μας, εκτός των άλλων, αποτελεί μια βαθιά πολιτική επιλογή και λειτουργία, γιατί αισθανόμαστε ενεργοί πολίτες. Και βέβαια η προσπάθειά μας ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις που αφορούν στη συνέργεια Κράτους και κοινωνίας πολιτών. Και εμείς είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών», δηλώνει η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων Σώματος Μαγνησίας Βούλα Σχορετσανίτου-Κουτρομάνου.
Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, το νέο διοικητικό συμβούλιο επαναπροσδιορίζει τους στόχους του και το πρόγραμμα δράσης του προς μία βασική κατεύθυνση: τη διάδοση ολοένα και περισσότερο της ιδέας για τη δωρεά οργάνων.
«Δεν πρέπει να αφυπνιζόμαστε όταν το πρόβλημα χτυπήσει τη δική μας πόρτα…», λέει η κ. Σχορετσανίτου, επισημαίνοντας «το ζήτημα μας αφορά όλους». Μάλιστα, αυτή η μορφή εθελοντισμού, όπως εξηγεί, διαχωρίζεται από τις παλαιότερες: «Εθελοντισμός δεν θα πει βοηθάω τον ανήμπορο σήμερα, αλλά εκείνον στον οποίο παρέχω τη βοήθεια και τις υπηρεσίες μου τον αντιμετωπίζω επί ίσοις όροις, είναι ισότιμος με εμένα. Απλώς βρίσκεται σε κάποια ιδιαίτερη ανάγκη και αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά για μας.»
Αν θέλουμε, προσθέτει, να λεγόμαστε ενεργοί πολίτες οφείλουμε να δηλώσουμε την πρόθεσή μας αυτή και να συνδράμουμε στο έργο της Πολιτείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Πολλοί συνάνθρωποί μας περιλαμβάνονται στις μεγάλες λίστες αναμονής, περιμένοντας ένα μόσχευμα που θα τους παρατείνει τη ζωή, που θα βελτιώσει την ποιότητά της.
«Το πρόβλημα αυτό οξύνεται. Και ενώ η ιατρική ως επιστήμη έχει κάνει πραγματικά μεγάλα θαύματα και ένα από αυτά η μεταμόσχευση, ωστόσο, στην πράξη η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει όπως θα έπρεπε, ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι η έλλειψη μοσχευμάτων. Είναι ο σημαντικός παράγοντας που αναστέλλει τη δραστηριότητα των μεταμοσχεύσεων», υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου στη Μαγνησία.
Φοβίες και αναστολές υπάρχουν, επισημαίνει, από τη στιγμή που πρόκειται για μια ιδέα πρωτοποριακή. Όμως, σύμφωνα με την κ. Σχορετσανίτου, «εγείροντας το διάλογο στην τοπική κοινωνία καταφέρνουμε να πείσουμε τους ανθρώπους και να άρουμε τις αναστολές, γιατί γίνεται φανερό ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη λίστα υποψηφίων ληπτών οργάνων σώματος και πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν τους δικούς τους ανθρώπους και έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα.»
Παλαιότερα, ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος Μαγνησίας αριθμούσε τα 450 μέλη. Σε ενάμισι χρόνο, ο Σύνδεσμος μέσα από καμπάνια ενημέρωσης πέτυχε την εγγραφή 162 νέων μελών, όσων δηλαδή δήλωσαν μέσω του Συνδέσμου την πρόθεσή τους να συμπεριληφθούν στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Διότι εκτιμάται ότι υπάρχουν και εκείνοι που το έπραξαν απευθείας.
Δεν χρειάζεται, εάν κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων, παρά να συμπληρώσουμε τη δήλωση δωρεάς. Η δήλωση του ίδιου του δωρητή είναι καθοριστικό στοιχεί για τη δωρεά οργάνων, ώστε η απόφασή του αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί.
Η δήλωση δωρεάς οργάνων υπάρχει στις υπηρεσίες Υγείας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας, Κέντρα Αιμοδοσίας, Υγειονομικούς Σταθμούς, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Ενημέρωση για τη συμπλήρωση της δήλωσης και για άλλα σημεία παρέχεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου