ΤΟΠΙΚΑ

Κάλυψη των θέσεων Ειδικής Αγωγής από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς

κάλυψη-των-θέσεων-ειδικής-αγωγής-από-ε-674947

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έπειτα από σχετικό υπόμνημα που έλαβε από το Σύλλογο Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής, ζητώντας την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές ειδικής αγωγής από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αρθρ.48 του Νόμου 4415/2016 προβλέπεται η δυνατότητα κάλυψης θέσεων ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, από μόνιμους εκπαιδευτικούς, κατά προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι απλά έχουν παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια σχετικά με την ειδική αγωγή, καλούνται να υποκαταστήσουν το ρόλο των εκπαιδευτικών με εξειδικευμένα μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην ειδική εκπαίδευση. Απόρροια της συγκεκριμένης κατάστασης είναι οι καταρτισμένοι επιστημονικά και έμπειροι, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής να τίθενται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, γεγονός που επηρρεάζει σημαντικά τους ίδιους τους μαθητές.

Η τοποθέτηση μόνιμων, μη εξειδκευμένων εκπαιδευτικών σε δομές ειδικής αγωγής δεν λειτουργεί «πυροσβεστικά», ως προς τη στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων. Αντιθέτως, υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ενός εξειδικευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει ενδελεχώς τις προτάσεις του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να σταματήσει η αδικία που υφίστανται αλλά και για να επέλθει, επιτέλους, η ποιοτική εκπαίδευση στις δομές ειδικής αγωγής, από τους πλέον κατάλληλους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου