ΤΟΠΙΚΑ

Πάμε από το κακό στο χειρότερο

πάμε-από-το-κακό-στο-χειρότερο-851206

Οι κλιματικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης τις επόμενες δεκαετίες ενδέχεται να είναι χειρότερες από ό,τι πιστεύουμε, δηλώνουν Γερμανοί επιστήμονες.
Οι ίδιοι επικαλούνται στοιχεία, που αφορούν στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στη θερμοκρασία του αέρα και στα επίπεδα της θάλασσας.
Τα στοιχεία τους συγκρίθηκαν με τις αλλαγές που προέβλεψε η Διακυβερνητικη Επιτροπή του 2001 για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPPC) στη σχετική αναφορά της.
Η αύξηση στη μέση επιφανειακή θερμοκρασία, τόσο στις χερσαίες, όσο και στις θαλάσσιες εκτάσεις, βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπε η IPPC.
Μολονότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ακολουθούν ακριβώς τις προβλέψεις της αναφοράς του 2001, τα επίπεδα της ανόδου της θάλασσας φαίνεται να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι πρόβλεπε η IPPC. Η τελευταία έλεγε ότι η υδάτινη αύξηση θα κυμαινόταν κάτω από τα 2 χιλιοστά ανά έτος.
Ωστόσο, οι εικόνες από τους δορυφόρους έδειξαν πως από το 1993 έως το 2006 η άνοδος ήταν 3,3 χιλιοστά ανά έτος.
Η μελέτη των Γερμανών επιστημόνων αποδεικνύει πως η άνοδος του ύψους των υδάτων ήταν κατά 25% ταχύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο 20ετίας τα τελευταία 115 χρόνια.
Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Αντίκτυπο των Κλιματικών Αλλαγών του Πότσνταμ, υπό τον Δρ Στέφαν Ράμστορφ, τονίζει στο άρθρο της στην επιθεώρηση Science: «Τα διαθέσιμα στοιχεία αυξάνουν την ανησυχία πως το κλιματικό σύστημα, ιδίως τα επίπεδα της θάλασσας, ενδεχομένως αντιδρά με ταχύτερους ρυθμούς απ όσο υποδεικνύουν τα κλιματικά μοντέλα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου