ΤΟΠΙΚΑ

ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ: Ο φτωχούλης του Θεού

τζορτζ-κλουνεϊ-ο-φτωχούλης-του-θεού-851206

Γεννημένος στο Lexington του Kentycky από οικογένεια με καλλιτεχνική φλέβα, έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στα 5 του χρόνια, στο τοκ σόου του πατέρα του δημοσιογράφου Nick Clooney. Το όνειρό του ήταν να γίνει παίκτης του μπέιζμπολ. Δεν κατάφερε όμως να μπει στην αγαπημένη του ομάδα. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι, και όταν ο θείος του ηθοποιός Χοσέ Φερέρ του πρόσφερε ένα μικρό ρόλο σε μια ταινία, άρπαξε την ευκαιρία και αισθάνθηκε ότι βρήκε την κλίση του. Η θεία του, τραγουδίστρια της τζαζ Ρόζμαρι Κλούνεϊ τον παρουσίασε στο Λος Άντζελες σε ένα σόου. από τότε και για μια σχεδόν δεκαετία, παρουσιάζεται σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές. Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε στο ρόλο του γοητευτικού παιδίατρου Doug Ross σε τηλεοπτική σειρά. Με τα χρόνια ωριμάζει και ο χαρακτήρας που υποδύεται και οι προτάσεις για το κινηματογράφο έρχονται βροχή.
Το 1998 όμως ήταν η χρονιά του. Παράλληλα με την συνεχιζόμενη επιτυχία του ΑΕ.R.A (με βραβεία Emmy και Χρυσές Σφαίρες) εμφανίζεται στο “Out of Sight” δίπλα στην Τζένιφερ Λόπεζ όπου υποδύεται τον ευγενικό ληστή τραπεζών και επίσης έχει ένα μικρό ρόλο στο πολεμικό δράμα του Terrence Malick, το υπέροχο “The Thin Red Line”. Ένα χρόνο μετά κρεμά οριστικά την άσπρη μπλούζα του γιατρού, αποχωρώντας από την Εντατική. Δανείζει την φωνή του σε χαρακτήρα του “South Park Bigger Longer & Uncut” και μετά έρχεται το ανατρεπτικό “Three Kings”όπου μαζί με τον Μάρκ Γουόλμπεργκ και τον Αις Κιούμπ, υποδύονται τους Αμερικανούς στρατιώτες που προσπαθούν να κλέψουν το χρυσό του Σαντάμ Χουσείν μετά το τέλος της επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου.
Το 2000 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τους αδελφούς Κοέν και κερδίζει την Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του. Περίπου την ίδια εποχή, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σαν παραγωγός στα τηλεοπτικά και σύντομα, από καταξιωμένος ηθοποιός, καταφέρνει να έχει τον τίτλο του παραγωγού σε ταινίες όπως το “ Rock Star” και το “Insomnia”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ..
Επιλέγοντας να σκηνοθετήσει την ταινία Confenssions of a Dangerous Mind, ο Τζόρτζ Κλούνεϊ έγινε ένας ακόμα ηθοποιός που περνά από την άλλη πλευρά της κινηματογραφικής κάμερας. Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του τηλεπαρουσιαστή Chuck Barris και εκτεινόμενο χρονικά σε τρεις δεκαετίες, το σενάριο ήταν γεμάτο προκλήσεις για τον άπειρο σκηνοθέτη. Ο ίδιος αφηγείται το πως αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις. Αναφέρει επίσης την προσωπική του σχέση με την ιστορία που κινηματογράφησε.
“ Όχι, η σκηνοθεσία δεν ήταν που επιζητούσα να κάνω. Δεν καθόμουν στο πλατό παρατηρώντας , γι αυτό το λόγο. Έδινα πάντα προσοχή σ αυτά που συνέβαιναν, και βρισκόμουν στο πλατό γιατί μ άρεσε. Ως ηθοποιός προσπαθούσα επί χρόνια να βρεθώ σ ένα πλατό. Ετσι όταν τα κατάφερα, μ άρεσε να βρίσκομαι σ αυτό. Δεν πήγαινα στο trailer μου. Επίσης όπως ξέρεις είμαι από το Κεντάκι και εκεί προσπαθούμε να βρισκόμαστε μακριά από trailer. … Την σκηνοθέτησα γιατί η παραγωγή της είχε διαλυθεί τόσες πολλές φορές, που ποτέ δεν θα ολοκληρώνονταν.
“..Πριν έξη χρόνια με προσέγγισαν γι αυτή την ταινία , σαν ηθοποιό για τον ίδιο ρόλο που τελικά έπαιξα.
…Σκέφτηκα ότι αν συμμετείχα ως σκηνοθέτης και κατάφερνα να φέρω τον καθένα συντελεστή με κόστος όχι ακριβό, τότε θα μπορούσα να ολοκληρώσω την ταινία.
…Όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου παρουσίαζε ένα τηλεπαιχνίδι που λεγόταν “The Money Maze” . ΄Ήξερα πως ήταν τα σκηνικά . Έδειξα στον υπεύθυνο πως να κατασκευάσει τις κάρτες. Επιπλέον είχα κάποια γνώση για τις παγίδες της φήμης. Μεγάλωσα μέσα σ ένα τέτοιο χώρο, ήξερα πως ήταν, πως μύριζε. Έτσι θεώρησα ότι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία. ..”

Γοητευτικός άνδρας, ακαταμάχητος και δηλωμένος εργένης εκ πεποιθήσεως, έχει ξετρελάνει το γυναικείο πληθυσμό όλου του κόσμου. Παθιασμένος με την οικολογία και μεγάλος επικριτής του Μπους, ο Τζορτζ Κλούνεϊ παραμένει πάντοτε στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

ΤΖΟΡΤΖ Κλούνεϊ
Ταινία με θέμα τη δράση της 17Ν ετοιμάζει το Holywood. Για το ρόλο του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου