ΤΟΠΙΚΑ

Ποινική δίωξη κατά τριών επιθεωρητών πλοίων

ποινική-δίωξη-κατά-τριών-επιθεωρητών-851206

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τριών επιθεωρητών – πραγματογνωμόνων πλοίων από το Βόλο, οι οποίοι εξέδωσαν ψευδή βεβαίωση για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν φορτηγό πλοίο, άσκησε ο προϊστάμενος Εισαγγελέας Βόλου κ. Αχιλ. Ζήσης, ενώ ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην έκδοση ψευδούς βεβαίωσης άσκησε και σε βάρος του πλοιοκτήτη του συγκεκριμένου πλοίου, όπου έγινε έκτακτος έλεγχος των επιθεωρητών και λιμενικών του Λιμεναρχείου Βόλου.
Με αφορμή την υπόθεση ο κ. Ζήσης έδωσε δώσει εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ν’ αρχίσουν εκτεταμένοι και συστηματικοί έλεγχοι όλων των πλοίων τόσο της γραμμής για τις Σποράδες, όσο και σε άλλα πλοία που ελλιμενίζονται στο Βόλο, με κύριο στόχο να διαπιστωθεί αν οι επιθεωρητές των τακτικών ελέγχων καταγράφουν ελλείψεις και προβλήματα των πλοίων που επηρεάζουν την ασφάλεια των ταξιδιών. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κοινοποιούνται στην Εισαγγελία και θα διερευνάται αν όλα γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ασκούνται διώξεις σε βάρος των υπευθύνων τόσο για τους ελέγχους όσο και των πλοιοκτητών.

Ο έλεγχος
Το Φ/Γ πλοίο Ελένη Θ.» Νηολογίου Μυτιλήνης εκτελούσε δρομολόγια προς Μυτιλήνη και το περασμένο καλοκαίρι διενεργήθηκε έλεγχος μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία που είχε γίνει στο Λιμεναρχείο Βόλου για ελλείψεις στο πλοίο που μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια και αξιοπλοΐα του σκάφους.
Στην έκτακτη γενική επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από τους λιμενικούς στην περιοχή «Πευκάκια», όπου βρίσκονταν το πλοίο, διαπίστωσαν σημαντικές ελλείψεις
Σύμφωνα με το πόρισμα που ολοκληρώθηκε η σύνταξή του στις 5 Ιανουαρίου 2007 και εστάλη στην Εισαγγελία Βόλου,
αναφέρεται πως το μεσοδιάστημα, δηλαδή μεταξύ της ενδιάμεσης επιθεώρησης του πλοίου στη θάλασσα (30/6/2006 και 1/7/2006) που έγινε από το τοπικό κλιμάκιο επιθεωρητών-ελεγκτών του Βόλου και της έκτακτης επιθεώρησης (18 και 19/9/2006) από τους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Βόλου, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με την ναυτική εμπειρία, αλλά και την κοινή λογική, την ύπαρξη των ελλείψεων/βλαβών που εντοπίσθηκαν, που φαίνεται πως προϋπήρχαν και δεν διαπιστώθηκαν ή δεν καταγράφηκαν εκ μέρους των επιθεωρητών του κλιμακίου κατά την επιθεώρηση που είχε γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σημειώνεται πως ο Λιμενάρχης Βόλου επέβαλε στους τρεις επιθεωρητές που διενήργησαν τον τακτικό έλεγχο διοικητική ποινή δεκάμηνης αναστολής συμμετοχής του καθένα από αυτούς στις επιθεωρήσεις των πλοίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου