ΤΟΠΙΚΑ

Στα όριά του έφθασε το δίκτυο της ΔΕΗ

στα-όριά-του-έφθασε-το-δίκτυο-της-δεη-851206

Φέτος το καλοκαίρι θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τη διαχείριση των αναμενόμενων υψηλών αιχμιακών φορτίων της τάξης των 10.200-10.300MW, όπως είπε τη Δευτέρα ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου.
Οπως είπε ο κ. Στεφάνου κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΕΣΜΗΕ, με τις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται για την ενίσχυση της ευστάθειας του συστήματος, το πρόγραμμα συντήρησης των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται, το υπουργείο Ανάπτυξης αισιοδοξεί για την ασφαλή και επαρκή τροφοδότησή των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρική ενέργεια.
Η διακοπή της λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του Κοζλοντούι από 1/1/2007 έχει περιορίσει κατά 77% τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί πτώση των υδατικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ κατά 41%, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, και αν συνεχιστεί η ανομβρία πιθανόν να στερήσει από το σύστημα την πλήρη διαθεσιμότητα της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3.065MW.
Ήδη, το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, με το συντονισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, αναζητά και άλλες πηγές για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διασφαλίσει την επαρκή τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε επίσης στο φιλόδοξο πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς των τελευταίων ετών, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, προβλέπονται παρεμβάσεις στη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά των Κυκλάδων.
Ανάμεσα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2006-2010, ξεχωρίζουν η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Ρουφ και το ΚΥΤ Αλιβερίου, η ανάπτυξη του νέου ΚΥΤ στο Σχηματάρι, η υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο και η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου βρόγχου 400KV στην Πελοπόννησο που θα καλύπτει την γραμμή Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος και θα συμβάλει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της ευρύτατης αυτής περιοχής.
Παράλληλα, αποξηλώνονται οι εναέριες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου