ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις Αποκριάς στη Μαγνησία

εκδηλώσεις-αποκριάς-στη-μαγνησία-851206

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Μαγνησία, καθώς όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί Δήμοι διοργανώνουν εκδηλώσεις με χαρούμενο αλλά και παραδοσιακό, ταυτόχρονα, χρώμα, προσκαλώντας ντόπιους και επισκέπτες να συμμετάσχουν. Επίκεντρο των εν λόγω εκδηλώσεων είναι τα παραδοσιακά στοιχεία που διατηρούνται ακέραια στο πέρασμα του χρόνου, τη βοηθεία μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, εδεσμάτων και άφθονου κρασιού που “ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αλμυρού, με αφετηρία το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου απευθύνεται στα παιδιά και περιλαμβάνει εκπλήξεις από τον διασκεδαστή Παναγιώτη Φιλιππίδη. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Πλατανιωτών αναβιώνει στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού το έθιμο του ανάμματος της φωτιάς, με κέφι, ζωντανή μουσική και πλούσια εδέσματα, ενώ η πρόσκληση για τα Κούλουμα έχει ως επίκεντρο τα Αλώνια στο Κουρί, όπου θα συναντηθούν μασκαράδες κάθε ηλικίας, για να γευτούν Σαρακοστιανά εδέσματα και να διασκεδάσουν συντροφιά με τον Παναγιώτη Φιλιππίδη.

Στο Δήμο Αγχιάλου

Παιδικό αποκριάτικο πάρτι θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά στον Δήμο Νέας Αγχιάλου, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 4.30 το απόγευμα στο κλειστό Γυμναστήριο του Λυκείου, με την παρουσία του καραγκιοζοπαίχτη Παναγιώτη Φιλιππίδη, τραγούδι, χορό και εκπλήξεις. Η Καθαρή Δευτέρα θα γιορταστεί και φέτος από το Δήμο της Ν. Αγχιάλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου στην παραλία της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και χορό, ενώ θα προσφερθούν στους επισκέπτες νηστίσιμα – λαγάνα, ενώ το παραδοσιακό Αγχιαλίτικο κρασί, θα ρεύσει άφθονο.

Στο Δήμο Αφετών

Διαγωνισμό χαρταετού διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Αφετών την Καθαρή Δευτέρα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφετών, στον λόφο της Παναγίας, εκατό μέτρα περιμετρικά της εκκλησίας, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι. Στους τρεις πρώτους νικητές θα απονεμηθούν κύπελλα και αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους διαγωνιζόμενους. Επίσης, θα απονεμηθεί κύπελλο στον καλύτερο χειροποίητο χαρταετό και σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν δωρεάν νηστίσιμος μπουφές, άφθονο τσίπουρο και αναψυκτικά.

Στο Δήμο Ιωλκού

Σειρά εκδηλώσεων με παραδοσιακό χρώμα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ιωλκού, αρχής γενομένης από σήμερα, με το παιδικό αποκριάτικο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στην αίθουσα του Κέντρου “Καστέλι” Ανακασιάς, με παιχνίδια, γλέντι και πλούσιο μπουφέ. Την Καθαρά Δευτέρα στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα Κούλουμα στην πλατεία Αγίας Τριάδος Ανω Βόλου, στο κέντρο “Ξωτικά”. Οπως κάθε χρόνο, οι γυναίκες της περιοχής θα δημιουργήσουν με μεράκι παραδοσιακές σαρακοστιανές λιχουδιές, που θα προσφερθούν με άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική.

Στο Δήμο Κάρλας
Ανοιξε ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Κάρλας, που πραγματοποιούνται στο Ριζόμυλο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου “Η Διάπλαση” με την ηθική και οικονομική στήριξη του Δήμου Κάρλας. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στην κεντρική πλατεία Ριζομύλου, με την συμμετοχή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου. Στις 7 το βράδυ, θα ανάψει μεγάλη φωτιά στην κεντρική πλατεία, θα ακολουθήσει διαγωνισμών μασκαράδων, χορός και γλέντι γύρω από την φωτιά, και απονομές των βραβείων του διαγωνισμού.
Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί, θα επιβληθούν, κατά το εθιμικό, αποκριάτικα διόδια επί της παλαιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας και στις εισόδους του χωριού. Στις 12.30 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων στην κεντρική οδό. Η παρέλαση περιλαμβάνει θέματα αποκριάτικα, χιουμοριστικά και εμπνευσμένα από την κοινωνική, πολιτική και παραδοσιακή ζωή της χώρας. Στις 1.30 το μεσημέρι θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα στην κεντρική πλατεία Ριζομύλου, ενώ θα αναβιώσει το γαϊτανάκι, λαϊκά δρώμενα από αποκριάτικους θιάσους των Αθηνών και της Κοζάνης, θα διανεμηθεί η παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και κρασί, και θα ακολουθήσει χορός γύρω από την κρεμάλα.

Στην Κοινότητα Μακρινίτσας

Χρώμα παράδοσης θα διανθίσει την αποκριάτικη εκδήλωση που διοργανώνει η Κοινότητα Μακρινίτσας την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, αναβιώνοντας το παμπάλαιο έθιμο “Αφανός”. Το έθιμο, που αναζητά τις ρίζες του στα βάθη του χρόνου και είναι συνώνυμο της Μακρινιτσιώτικης παράδοσης, θα αναβιώσει στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής, στον υπαίθριο χώρο που βρίσκεται κάτω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας,(Αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη), όπου θα ανάψει φωτιά με ξερά ξύλα, πουρνάρια κατά την παράδοση. Η εκδήλωση, που απευθύνεται σε ντόπιους και επισκέπτες, περιλαμβάνει αποκριάτικα τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, ντόπια εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες της περιοχής, τσίπουρο, κρασί, αλλά και πολύ χορό.

Στο Δήμο Φερών

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει και φέτος ο Πολιτιστικός Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Φερών, πιστός στην παράδοση, προσκαλώντας τους κατοίκους της περιοχής σε τρικούβερτο γλέντι, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17, την Κυριακή 18 και την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί προγραμματίζεται παιδικό πάρτι μασκέ μπροστά από το Δημαρχείο με την συμμετοχή κλόουν, διαγωνισμού καρναβαλιού και πλούσια δώρα. Στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί παρέλαση μεταμφιεσμένων στον πεζόδρομο Βελεστίνου και θα βραβευτούν οι καλύτερες μεταμφιέσεις.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ θα ανάψει φωτιά στην πλατεία “Κεφαλόβρυσου” στο Βελεστίνο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβολιωτών Μαγνησίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ψητά κρέατα, άφθονο κρασί και να χορέψουν με παραδοσιακή ορχήστρα. Την Καθαρά Δευτέρα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και χορό με λαϊκή ορχήστρα του Βασίλη Σαλαγά, στο Δημοτικό Στάδιο Βελεστίνου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χαρταετού και στους τρεις καλύτερους θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου