ΤΟΠΙΚΑ

Λαϊκισμός και κοινοτοπία

λαϊκισμός-και-κοινοτοπία-851206

Επικριτικός απέναντι στη διακυβέρνηση της ΝΔ εμφανίστηκε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Στόχοι, στρατηγική, προοπτικές» (εκδ. Πόλις), με κείμενά του της τελευταίας εξαετίας.
Ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης «λαϊκισμό της κοινοτοπίας», καυτηρίασε το νέο κύκλο αύξησης των αμυντικών δαπανών και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα ως «επαναφορά παραδοσιακών αρχών και ως επανίδρυση εξουσιαστικών μηχανισμών».
Ακόμη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι έχει την τάση εκμετάλλευσης του κλίματος ανησυχίας που υπάρχει στον κόσμο, επενδύοντας στον εφησυχασμό, σε λύσεις που παραπέμπουν στην παράδοση και στη χρονική μετάθεση των αναγκαίων αλλαγών (π.χ. το ασφαλιστικό).
Παράλληλα, ο Κ.Σημίτης υπενθύμισε τους κοινωνικούς στόχους που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του και χαιρέτισε το προγραμματικό συνέδριο του Κινήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο τέως πρωθυπουργός απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη αναμόρφωσης του ιδεολογικού κλίματος, σημειώνοντας ότι «είναι η διαμόρφωση της ιδεολογίας αυτή που προωθεί τις ουσιαστικές κοινωνικές μεταβολές».
Τόνισε, ακόμη, ότι «όσοι αποφεύγουν τα σχέδια και τις δημόσιες συζητήσεις επειδή υπολογίζουν το πολιτικό κόστος υποσκάπτουν, αν δεν καταδικάζουν εκ των προτέρων τις όποιες προσπάθειες αλλαγής• γιατί ένα απληροφόρητο κοινό δεν μπορεί να στρατευθεί».
Στην ανάλυσή του, ο κ. Σημίτης με σημείο εκκίνησης την αρχή πως «ο προοδευτικός λόγος πρέπει να στηρίζει την εξωστρέφεια της οικονομίας και την παρουσία της χώρας σε υπερεθνικές δράσεις», αναφέρθηκε στο φαινόμενο της εποχής που είναι «η μετάλλαξη του εθνικού κράτους», η οποία εκδηλώνεται κατά τρόπο ώστε «η πλήρης και κυρίαρχη ανεξαρτησία να έχει καταστεί βαθμιαία αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα».
Ο κ. Σημίτης επισήμανε πως «πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους άσκησης πολιτικής για να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στους νέους χώρους άσκησης εξουσίας και άρα να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική για τα υπερεθνικά πεδία».
Επιπλέον, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη «να πάρουμε θέση στην ευρωπαϊκή πορεία και να εργαστούμε για τις ευρωπαϊκές επιλογές μας», σημειώνοντας ότι «επειδή η υστέρησή μας δεν αφορά επιμέρους στοιχεία αλλά τις κοινωνικές, οικονομικές και παραγωγικές δομές σχεδόν στο σύνολό τους, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε η κοινωνία μας -ως σύστημα- να εξασφαλίσει δυναμισμό και ικανότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων».
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου, παραβρέθηκαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ακαδημαϊκοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου