ΤΟΠΙΚΑ

Εντατικοί έλεγχοι ενόψει Καθαρής Δευτέρας

εντατικοί-έλεγχοι-ενόψει-καθαρής-δευ-851206

Οστρακοειδή, θαλασσινά, τσίπουρο και συνοδευτικά του σαρακοστιανού τραπεζιού μπαίνουν στο «στόχαστρο» εντατικών ελέγχων της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Τις επόμενες ημέρες έως και την Καθαρή Δευτέρα ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου, μεμονωμένα είτε συμμετέχοντας σε μικτά κλιμάκια συναρμόδιων υπηρεσιών, θα «σαρώσουν» την αγορά για την αποτροπή τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.
Το πρόγραμμα ελέγχων, δειγματοληψιών και τιμοληψιών της Διεύθυνσης Εμπορίου οριστικοποιήθηκε σε συνεργασία με την αντινομάρχη Εμπορίου Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη και τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.
Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Αλιείας, η Διεύθυνση Εμπορίου θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους ιχθυοπωλείων ως προς τις υποχρεώσεις για την τοποθέτηση πινακίδων στα προϊόντα, τις τιμές πώλησης, τις συνθήκες συντήρησής τους και κυρίως την ποιότητα οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών, τα οποία θα έχουν τον «πρώτο λόγο» στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.
Έλεγχοι θα γίνουν σε τσιπουράδικα και άλλα κέντρα εστίασης, λαϊκές αγορές και πλανόδιους πωλητές.
Σύμφωνα με τον διευθυντής Εμπορίου Χρήστο Ηλιόπουλο, δειγματοληψίες θα γίνουν σε φυτικά τρόφιμα, διατηρημένα σε αλάτι ή ξύδι, σε χύμα ή συσκευασμένες σαλάτες, προκειμένου να προσδιοριστούν τα ποσοστά συντηρητικών, αλλά και σε τσίπουρο χύμα και συσκευασμένο.
Εκτός από την ποιότητα και τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων, έλεγχος θα γίνει και στις τιμές πώλησης. Υπάλληλοι της υπηρεσίας θα προχωρήσουν από σήμερα σε τιμοληψίες με βάση λίστα τροφίμων της περσινής αντίστοιχης περιόδου, ώστε να υπάρξει δυνατότητα σύγκρισης των τιμών.
Το πρόγραμμα με το οποίο η Διεύθυνση Εμπορίου θα κορυφώσει τους ελέγχους της είναι ολοκληρωμένο, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Ωστόσο, κάλεσε τους καταναλωτές να αναφέρουν στην υπηρεσία περιπτώσεις που θα υποπέσουν στην αντίληψή τους και οι οποίες χρήζουν διερεύνησης.

Συμβουλές
Η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΜ, στο μεταξύ, δίνει στους καταναλωτές με φυλλάδιο της νηστίσιμες συμβουλές…
Η υπηρεσία εφιστά την προσοχή των καταναλωτών να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας σε κάθε αγορά είδους, είτε πρόκειται για κονσέρβες είτε είναι συσκευασμένα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή.
Ειδικά για τις κονσέρβες, πρέπει πριν τις ανοίξουν να διαπιστώσουν ότι δεν είναι φουσκωμένες ή χτυπημένες και πριν καταναλωθούν να έχουν ευχάριστη οσμή και φυσιολογικό χρώμα.
Για τα οστρακοειδή υπενθυμίζεται ότι στα φρέσκα το όστρακο είναι καλά κλεισμένο και όταν το χτυπάμε ο ήχος είναι υπόκωφος και η οσμή ευχάριστο ιώδιο θάλασσας.
Επειδή πολλά καταναλώνονται ωμά, καλό είναι να προσέχουμε τη φρεσκότητά τους, γιατί το πολύ ή λίγο λεμόνι δεν μας προφυλάσσει.
Για το πατροπαράδοτο αρτοσκεύασμα, απαραίτητο συμπλήρωμα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, επισημαίνεται ότι η μεγάλη ζήτησή της την ημέρα αυτή πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς στην αγορά της. Μια όχι καλοψημένη λαγάνα, πιθανώς να μας προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος Προστασίας Καταναλωτή της Διεύθυνσης Εμπορίου είναι 24210 75342 και 24210 75337.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου