ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνει στο Αιγαίο για πετρέλαιο η Τουρκία

βγαίνει-στο-αιγαίο-για-πετρέλαιο-η-του-851206

Ερευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο Αιγαίο προανήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση, απαντώντας ουσιαστικά στις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει έρευνες στη Μεσόγειο. Παράλληλα, η Τουρκία χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα της Αθήνας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θρλάκη.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η Τουρκία θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, σε δύο στάδια.
Τις έρευνες ανέλαβε ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑO), ο οποίος τους επόμενους μήνες θα προκηρύξει και διαγωνισμό για τη συμμετοχή και διεθνών εταιριών.
Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν έρευνες αντίστοιχες προς αυτές που προγραμματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές θα λάβουν χώρα αρχικά στα αβαθή νερά σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές της Αττάλειας, της Αλεξανδρέττας και του Κόλπου της Μερσίνας.
Σε δεύτερη φάση, θα γίνουν μεταξύ της ανατολικής πλευράς της Κύπρου και της Αιγύπτου, καθώς και στα ανοικτά της Αττάλειας, αλλά και στα ανοικτά της Ίμβρου.
Ωστόσο, οι κινήσεις της Τουρκίας δεν σταματούν εκεί. Το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τα μέτρα που εξήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Θράκη υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας.
Όπως αναφέρει, θα πρέπει να επανασυσταθούν οι αρμοδιότητες των μουφτήδων οι οποίοι είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και να εξασφαλισθεί, σε πραγματική έννοια, η αυτοδιοίκηση των μειονοτικών βακουφίων, τα οποία έχουν τεθεί κάτω από εγγύηση με σχετικές συμφωνίες.
Αντίδραση Αθήνας
Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς κανόνες τους οποίους καλούνται να εφαρμόσουν όλες οι χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει έρευνες για πετρέλαιο.
Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ένα μόνο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη στη Θράκη, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μειονότητα, η μουσουλμανική και υπογράμμισε ότι η μειονότητα απολαμβάνει όπως όλοι οι Ελληνες τα αγαθά της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ελλάδα.
Η Λευκωσία
Πράξη πειρατείας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Μιχαηλίδης, τη διεξαγωγή έρευνας για πετρέλαιο ή αέριο εντός της οικονομικής ζώνης τρίτου κράτους.
Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι πέντε εταιρείες, που ασχολούνται με τον τομέα των πετρελαίων, έχουν ήδη πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην οικονομική ζώνη μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου.
Ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία θα καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία το ποσό των 35 χιλιάδων δολαρίων για να αποκτήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής σημείωσε πως δεν είναι πάντα έγκυρα τα όσα μεταδίδει το τουρκικό κανάλι NTV. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα της Τουρκίας στο συγκεκριμένο τομέα θα συνιστούσε παρανομία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου