ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσιάζεται το λεύκωμα για το Βόλο

παρουσιάζεται-το-λεύκωμα-για-το-βόλο-851206

Το βιβλίο με τον τίτλο «Βόλος τότε και τώρα» θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.00 μ.μ. στο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας (Ρ. Φεραίου και Χατζηαργύρη), με την φροντίδα του βιβλιοπωλείου ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλέκος Βούλγαρης, Δήμαρχος Βόλου, Βίλμα Χαστάογλου, αρχιτέκτων, Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Δημήτρης Φιλιππιτζής, αρχιτέκτων, διδάσκων του Π.Θ. και Λέων Μουρτζούκος, φωτογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αίγλη Δημόγλου, Δρ. Ιστορίας και διευθύντρια του ΔΗ.Κ.Ι..
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σε άσπρο-μαύρο, όπου αντικριστές εικόνες εποχής και σύγχρονες συνθέτουν ένα γοητευτικό για το βλέμμα ψηφιδωτό, για την ιστορία και τη φυσιογνωμία του Βόλου. Η εξέλιξη του λιμανιού της Θεσσαλίας, που έως το 1912 ήταν το βόρειο λιμάνι της Ελλάδας, του Βόλου, ξετυλίγεται κομμάτι κομμάτι μέσα από φωτογραφίες, εποχής και σύγχρονες, από την ίδια πάντα οπτική γωνία, οι οποίες παραθέτουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τα σημάδια των αλλαγών που προκάλεσε ο χρόνος.
Η σύγχρονη βιομηχανική πόλη του 19ου αιώνα και η εκσυγχρονισμένη σημερινή πόλη της περιφέρειας ξαναζωντανεύουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Η ιστορικός και διευθύντρια του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ιστορίας Βόλου, Αίγλη Δημόγλου, έγινε ο οδηγός αυτής της ξενάγησης στην ιστορική διαδρομή του Βόλου, με συνεργάτη τον Γιάννη Κουτή. Σύμβουλος και σε αυτόν τον τρίτο τόμο της σειράς «Πόλεις Τότε και Τώρα», η διευθύντρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου. Το παλιό φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του Δημοτικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ιστορίας Βόλου και συλλογές ιδιωτών, ενώ η σύγχρονη φωτογράφηση έγινε από τον Λέοντα Μουρτζούκο. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου