ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπάρχουν «ουρές» στο ΝΑΤ

δεν-υπάρχουν-ουρές-στο-νατ-851206

Στα αιτήματα των συνταξιούχων του ΝΑΤ τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα της Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ του Ν. Μαγνησίας που ο κ. Σούρλας είχε προωθήσει αρμοδίως, ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ, κ. Βαρίνος, έδωσε την παρακάτω λεπτομερή απάντηση.

1. Οι ασφαλισμένοι του Ο.Ν. στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Μαγνησίας είναι 5.062, από τους οποίους 937 είναι εν ενεργεία ναυτικοί, οι οποίοι καλύπτονται ασφαλιστικά από τους πλοιοκτήτες. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που έχουν δικαίωμα προστασίας στην περιοχή αυτή είναι 4.125, εκ των οποίων 363 είναι παιδιά (αγόρια και κορίτσια).
2. Σήμερα ο Ο.Ν. έχει συμβάσεις με 102 ιατρούς στο Ν. Μαγνησίας. Συγκεκριμένα οι συμβεβλημένοι με τον Ο.Ν. ιατροί είναι: 16 Παθολόγοι και Γενικής Ιατρικής – 11 Παιδίατροι – 25 Μικροβιολόγοι – 8 Καρδιολόγοι – 4 Πνευμονολόγοι – 2 Δερματολόγοι – 2 Χειρούργοι – 5 ΩΡΛ – 6 Οφθαλμίατροι – 3 Ουρολόγοι – 2 Γυναικολόγοι – 2 Ορθοπεδικοί – 4 Ενδοκρινολόγοι – 3 Ακτινολόγοι – 2 Κυτταρολόγοι – 3 Αλλεργιολόγοι και 4 Φυσικοθεραπευτές & Φυσίατροι.
Η αντιστοιχία ιατρού – ασφαλισμένου είναι περίπου 40 άτομα!!! Θεωρείται ιατρικό ρεκόρ ενώ ο μέσος όρος για τους ασφ/νους Ο.Ν. σε πανελλαδική κλίμακα είναι περίπου το διπλάσιο. Επίσης είμαστε συμβεβλημένοι με 5 Γενικές Ιδιωτικές Κλινικές, 2 Ψυχιατρικές και όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία.
3. Κανένας από τους 102 ιατρούς δεν έχει ζητήσει την διακοπή της σύμβασης του με τον Ο.Ν. Απεναντίας ο Ο.Ν. διέκοψε για αντισυμβατική συμπεριφορά, τη συνεργασία του με 12 ιατρούς σύμφωνα με την Ε.Δ.Ε. που διενέργησε ο Αρχίατρος κ. Άγγελος Περδικούρης στα τέλη του 2005.
Οι ιατροί αυτοί αναπληρώθηκαν άμεσα καθώς επίσης προσελήφθη ένας ακόμη ελεγκτής ιατρός στο ΠΟΝ/Βόλου, ενώ έχουμε ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να μας διαθέσει έναν υπάλληλο για 18 μήνες με το πρόγραμμα STAGE.
4. Η διαδικασία διενέργειας της Ε.Δ.Ε. από τον κ. Α. Περδικούρη καθυστέρησε τον έλεγχο των λογαριασμών των ιατρών με δική τους ευθύνη, αφού τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν ήταν ελλιπή.
Σας γνωρίζουμε ότι μια νέα Ε.Δ.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη που αφορά 3.061 ιατρικές πράξεις και εξετάσεις για τις οποίες φέρονται ότι έγιναν σε 49 ασφαλισμένους!!!
Παρόμοιες έρευνες καθυστερούν τον έλεγχο των λογαριασμών των ιατρών, με αποκλειστική ευθύνη ορισμένων ιατρών και ενδεχομένως ορισμένων ασφαλισμένων μελών σας, αφού είναι ανεξήγητο πως μόνο 49 ασφαλισμένοι πραγματοποίησαν 3.061 εξετάσεις στις οποίες καλείται ο Ο.Ν. να πληρώσει.
5. Σας επισυνάπτουμε κατάλογο των ιατρών που έχουν σύμβαση με τον Ο.Ν. όπου θα διαπιστώσετε ότι ήδη έχουμε σύμβαση με 2 Χειρούργους.
Όσον αφορά Ρευματολόγους – Γαστρεντερολόγους – Νευρολόγους – Ψυχιάτρους σας πληροφορούμε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ΠΟΝ/Βόλου αίτηση από κανένα ιατρό αυτών των ειδικοτήτων, όμως για τους Ψυχιάτρους σας θυμίζουμε ότι έχουμε σύμβαση με δυο ψυχιατρικές κλινικές.
Εάν υπάρξει αίτηση ιατρών των παραπάνω ειδικοτήτων στο μέλλον θα γίνει άμεσα αποδεκτή, όμως ανεξάρτητα από αυτό σας υπενθυμίζουμε ότι οι ασφαλισμένοι του Ο.Ν. μετά από αγώνες τους, θεσμοθετήθηκε το 1985 η ελεύθερη επιλογή ιατρού παράλληλα με τους συμβεβλημένους ιατρούς.
Αυτή την ελεύθερη επιλογή όχι μόνο δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε απεναντίας την ενισχύσαμε, αφού για κάθε επίσκεψη πληρώνουμε 20 Ευρώ έναντι 6,5 ευρώ που κατέβαλλαν για κάθε ιατρική επίσκεψη στους ασφαλισμένους οι προηγούμενες Διοικήσεις από το 1993 μέχρι το 2004 που είχαν ορισθεί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης πρόσφατα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε από τον κ. ΥΕΝ όλοι οι Έλληνες ιατροί ανεξαιρέτως, συμβεβλημένοι ή μη με τον Ο.Ν., έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων τα οποία οι ασφαλισμένοι μας προμηθεύονται κατευθείαν από τα φαρμακεία ανεξαρτήτου αξίας των φαρμάκων δίχως έγκριση από τους ελεγκτές.
Επομένως οι 2 Ελεγκτές του ΠΟΝ/Βόλου ελέγχουν μόνο τα παραπεμπτικά εξετάσεων.
Με αυτά τα δεδομένα δεν κατανοούμε πως δημιουργούνται ουρές και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναφέρεστε στο υπόμνημά σας.
Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι δεν υπάρχουν πουθενά ουρές, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα Παραρτήματα Ο.Ν. σε όλη την Ελλάδα, σαν αποτέλεσμα των μέτρων που έχουμε πάρει, με εξαίρεση 2-3 ημέρες του μήνα που καταβάλλονται τα επιδόματα ανεργίας και επιδόματα χρονίως πασχόντων.
6. Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε και άλλο τις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών διότι την τελευταία 2ετία τις έχουμε σχεδόν διπλασιάσει. Συγκεκριμένα από 733 Ευρώ (250.000 δρχ.) πλαφόν αμοιβής των συμβεβλημένων ιατρών, που είχαν καθορίσει οι Διοικήσεις του Ο.Ν. που είχαν διορισθεί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 έως και το 2004, η παρούσα Διοίκηση το αύξησε σε 1.100 Ευρώ το 2005 και 1.300 Ευρώ το 2006, ενώ οι Ενδοκρινολόγοι και Αλλεργιολόγοι έχουν πλαφόν 1600 Ευρώ.
Οι συμβεβλημένοι ιατροί δεν αρνούνται να συνταγογραφούν ακόμα και έχουν συμπληρώσει το πλαφόν για τους ασφαλισμένους που οι ίδιοι θεράποντες ιατροί τους.
7. Οι πληρωμές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων μας μέσω του ΠΟΝ/Βόλου την τελευταία 4ετία έχουν αυξηθεί κατά 1 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως ή κατά 55%, παρότι ο αριθμός των ασφαλισμένων μας έχει μειωθεί.
Συγκεκριμένα οι πληρωμές ήταν:
α. Για το έτος 2003 1.772.609 Ευρώ
β. Για το έτος 2004 1.915.898 Ευρώ
γ. Για το έτος 2005 2.021.000 Ευρώ
δ. Για το έτος 2006 μέχρι τώρα 2.752.500 Ευρώ
Σε αυτές τις πληρωμές δεν περιλαμβάνονται έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν καταβληθεί από τον Ο.Ν. Πειραιά και το ΠΟΝ/Αθηνών για τους ασφαλισμένους μας του Νομού Μαγνησίας που έχουν νοσηλευθεί στην Αττική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου