ΤΟΠΙΚΑ

Συσκευή εντοπίζει πάσχοντες από Alzheimer που έχουν χαθεί

συσκευή-εντοπίζει-πάσχοντες-από-alzheimer-που-851206

Η ηλεκτρονική τεχνολογία τίθεται στη διάθεση των πασχόντων από τη νόσο Alzheimer με μια συσκευή-ψηφιακό συμπαραστάτη, που επιτρέπει τον εντοπισμό του ασθενούς που έχει χαθεί ή κινδυνεύει. Αν και η συσκευή είναι πολύτιμη για τους πάσχοντες από Alzheimer το κόστος της αγοράς , που κυμαίνεται από 800-2.500 ευρώ, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κενό αυτό επιχειρεί να καλύψει το Ινστιτούτο Alzheimer του Βόλου που σχεδιάζει να προμηθευτεί 100 τέτοιες συσκευές προκειμένου να τις δανείζει σε όσους τις έχουν ανάγκη και για το σκοπό αυτό έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης με το ποσό των 129.000 ευρώ στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τον ψηφιακό συμπαραστάτη και τη χρήση του θα παρουσιάσει στο πλαίσιο 5ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, που θα πραγματοποιηθεί 22-25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Alzheimer Βόλου «Η Αγία Σοφία», ο 79χρονος συνταγματάρχης ε.α Αριστείδης Λιάπης, ο οποίος για μια 20ετία βίωσε το δράμα της συζύγου του που έπασχε από τη νόσο.
Όπως ανέφερε ο κ.Αρ. Λιάπης στο δεύτερο στάδιο της νόσου Alzheimer οι ασθενείς παρουσιάζουν τάση φυγής και περιπλάνησης και πολλές φορές φεύγουν από το χώρο τους και χάνονται. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οργανώνονται ομάδες διάσωσης για την ανεύρεση των ασθενών που χάνονται . Μερικούς μάλιστα δεν τους βρίσκουν ποτέ. Μάλιστα ορισμένες φορές έχει παρατηρηθεί σε κλινικές να αλυσοδένουν τους ασθενείς για να μη φεύγουν. Η νέα τεχνολογία με την ύπαρξη δορυφορικού συστήματος θέτει στη διάθεση των ασθενών συσκευή η οποία είναι συνδυασμός συσκευής εντοπισμού θέσης (GPS) και κινητού τηλεφώνου. Η συσκευή αυτή φέρεται από τον ασθενή ως μενταγιόν ή στον καρπό του χεριού. Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει κάποια απότομη κίνηση, π.χ. αν πέσει και χτυπήσει ή αν ο συγγενής του ενδιαφέρεται να τον καλέσει και να μάθει που βρίσκεται ενεργοποιείται στο σύστημα και αποστέλλει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα ηχητικό και οπτικό μήνυμα στον υπολογιστή του Κέντρου, καθώς και στο κινητό του συγγενούς. Στο μήνυμα αναφέρονται: απόσπασμα του χάρτη της περιοχής, οι συντεταγμένες, ο νομός , η πόλη, η συνοικία , ο αριθμός, η ώρα και ο τύπος του συναγερμού. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα ανοιχτής ακρόασης χωρίς κανέναν χειρισμό από τον ασθενή. Επιδιώκουμε αυτό το Κέντρο να γίνει στο Βόλο διότι η πόλη αυτή είναι το γεωμετρικό κέντρο της Ελλάδας και θα καλύπτει όλο τον ελλαδικό χώρο» τόνισε ο κ. Λιάπης.
Ο κ. Αρ.Λιάπης επισήμανε ότι ο ψηφιακός συμπαραστάτης κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα, κοστίζει από 800 έως 2.500 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. «Το Ινστιτούτο Alzheimer του Βόλου εξασφάλισε χαμηλή τιμή για την αγορά 100 τέτοιων συσκευών τις οποίες θα διαθέτει δωρεάν (επί δανεισμό) για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Για να μπορέσουμε να τις αγοράσουμε αλλά και για τη δημιουργία του Κέντρου έχουμε υποβάλει στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τεχνικό δελτίο στο υπουργείο Υγείας και αίτημα χρηματοδότησης με 129.000 ευρώ. Έχουμε επίσης υποβάλει και τεχνικό δελτίο για το πρόγραμμα αποκεντρωμένης συμπαράστασης που αποβλέπει στην πρόσβαση και τη γενικευμένη παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας στους πάσχοντες από Alzheimer και συναφείς άνοιες, άσχετα με τον τόπο κατοικίας τους. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η αποκεντρωμένη συμπαράσταση ζητάμε χρηματοδότηση περίπου 30.000 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Λιάπης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου