ΤΟΠΙΚΑ

“Αναβιώνει” στις ΗΠΑ η Κου Κλουξ Κλαν

αναβιώνει-στις-ηπα-η-κου-κλουξ-κλαν-851206

Η ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν, η οποία στη δεκαετία του 20 είχε πέντε εκατομμύρια μέλη, σήμερα στρατολογεί υποστηρικτές της και απλώνει τα δίχτυα της σε αμερικανικές πολιτείες που δεν είχεπαρουσία, εκμεταλλευόμενη τη συζήτηση για την παράνομη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2006 η Κου Κλουξ Κλαν «παρουσίασε μια απροσδόκητη και ανησυχητική αναβίωση», κυρίως λόγω της έντονης αντιπαράθεσης που προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η συζήτηση για την τύχη των 11 εκατομμυρίων ισπανοφώνων παράνομων μεταναστών, αναφέρει σε έκθεσή της το κίνημα υπεράσπισης των Πολιτικών Δικαιωμάτων (ADL).
Η ρατσιστική οργάνωση «εκμεταλλεύεται ένα καυτό θέμα για να στρατολογήσει νέα μέλη» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Ντέμορα Λάουτερ, στέλεχος του ADL.
«Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας είναι ότι η Κου Κλουξ Κλαν εμφανίζεται τώρα και σε μέρη που μέχρι τώρα ουδεμία παρουσία είχε» προσθέτει. Πρόκειται για πολιτείες όπως το Μέριλαντ, το Νιου Τζέρσεϊ και την Πενσυλβάνια στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Αϊοβα και τη Νεμπράσκα, στις κεντρικές περιοχές της χώρας.
«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση σημαντικών επεισοδίων ρατσιστικού μίσους ,αλλά ο φόβος μας είναι ότι η Κλαν προσελκύει τους οπαδούς της με την προπαγάνδιση της βίας» σημειώνει η Ντέμπορα Λάουτερ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς,τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 250 ρατσιστικές οργανώσεις κατά των μεταναστών.
«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς θέλουν να γίνει κάτι για τη μετανάστευση και δεν αποκλείεται σύντομα το πρόβλημα να καταστεί ρατσιστικό» λέει ο καθηγητής Μαρκ Πότοκ του κέντρου για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στον Νότο.«Μιλάμε για μετανάστες μελαψούς και όχι για Ιρλανδούς ή Γάλλους. Και έτσι το εκμεταλλεύεται η Κλαν» προσθέτει ο Πότοκ.
Η Κου Κλουξ Κλαν ιδρύθηκε το 1866 από πρώην άνδρες του ηττημένου στρατού των Νοτίων. Τα μέλη της οργάνωσης υπερασπίζονταν την «υπεροχή της λευκής φυλής» και τρομοκρατούσαν τους μαύρους, κατεφεύγοντας πολλές φορές στη βία και το λιντσάρισμα.
Το 1925 ο αριθμός των μελών της οργάνωσης έφτασε τα πέντε εκατομμύρια. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν υπολογίζονταν σε 3.000 με 6.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου