ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομική ενίσχυση 5.000 € από τη ΝΑΜ στην ανήμπορη μητέρα

οικονομική-ενίσχυση-5-000-e-από-τη-ναμ-στην-α-851206

Βρήκαν διέξοδο στη Νομαρχία από την αστειότητα του νομοθετικού πλαισίου που παρέπεμπε σε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 253 ευρώ (!) για την κατάκοιτη γυναίκα, η οποία έχασε από το οπλισμένο χέρι του συζύγου της, τον εξάχρονο γιο της και τη μητέρα της, μέσα στο σπίτι της, στη Ν. Αγχίαλο.
Οι προσπάθειες της νομαρχιακής αρχής δεν σταμάτησαν στην τραγελαφική διαπίστωση ότι η γυναίκα, που αδυνατεί λόγω της κατάστασης της υγείας της όχι απλά να εργαστεί, αλλά να αυτοσυντηρηθεί, μπορούσε να ενισχυθεί οικονομικά με το ποσό των 253 ευρώ.
Υπήρχε και εναλλακτική λύση, όπως ενημέρωναν την επομένη της οικογενειακής τραγωδίας το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια οι υπεύθυνοι του υπουργείου Πρόνοιας: να χορηγηθεί σε μηνιαία βάση και έως τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του επίδομα παιδικής προστασίας, ύψους 44 ευρώ (!) για το δεύτερο ανήλικο παιδί της οικογένειας που κατόρθωσε να γλιτώσει από τη μανία του δράστη.
Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, όπως ανακοινώθηκε χθες, αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί η χορήγηση από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας, οικονομικής ενίσχυσης 5.000 € στη μητέρα και στο παιδί, «θύματα» της χθεσινής τραγωδίας στη Νέα Αγχίαλο.
Όπως δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, το ποσό θα μπορούσε να είχε διατεθεί άμεσα στη μητέρα και το παιδί, αν δεν έπρεπε πριν από αυτό να εκδοθεί σχετική Υπουργική απόφαση.
Παρότι, όπως τόνισε, τα χρήματα θα διατεθούν από το λογαριασμό της Διεύθυνσης Πρόνοιας της ΝΑΜ, η αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, είναι όμηρος της Κεντρικής διοίκησης.
Εν πάση περιπτώσει, έστω και έτσι, ενεργοποιήθηκε το σύστημα και σύντομα όλα θα έχουν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο κ. Παπατόλιας.
Στο μεταξύ, ο παραλογισμός του νομοθετικού καθεστώτος για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων, που έχει παραμένει απαράλλακτο –ως προς το ύψος των επιδομάτων, διότι για τα κριτήρια των δικαιούχων υπήρξε «μέριμνα» να τροποποιηθούν- ο νομάρχης έχει επισημάνει πως αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για νομοθετική παρέμβαση.
Το επίδομα παιδικής προστασίας που προτάθηκε να χορηγηθεί στην οικογένεια, ύψους 44 ευρώ, προβλέπεται από νομοθετικό διάταγμα του 1973, που εκείνη την εποχή είχε ως σκοπό να αντιμετωπίσει την επαιτεία και την αλητεία…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου