ΤΟΠΙΚΑ

Προανακριτική δίωξη για τον γιατρό που έδωσε το πιστοποιητικό στον 46χρονο

προανακριτική-δίωξη-για-τον-γιατρό-πο-851206

Σε αυτεπάγγελτη προανακριτική δίωξη για χορήγηση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια οπλοκατοχής του 46χρονου Μιχ. Ψαρρού, του πατέρα που σκότωσε τον 6χρονο γιο του, την 74χρονη πεθερά του Γεωργία Πετρά και τραυμάτισε τον 8χρονο γιο του Παναγιώτη, οπλίζοντας και πυροβολώντας 14 φορές προχθές τα ξημερώματα στη Νέα Αγχίαλο.
Παράλληλα ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδα Μαυρογιάννη, ζητεί να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος του ειδικού παθολόγου της Ν. Αγχιάλου, ο οποίος εξέδωσε την ειδική γνωμάτευση για τη λήψη άδειας οπλοφορίας, αν και Ιατρικός Σύλλογος Βόλου από προχθές με έγγραφο του προς τον Υπουργό Υγείας τόνιζε ότι οι γνωματεύσεις για την ψυχική υγεία πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά από ψυχιάτρους.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας Σούρλας με επιστολή του προς τους Υφυπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων για οπλοκατοχή.

Εισαγγελέας
Ενα από τα σημαντικά στοιχεία που έχουν προκύψει μετά το διπλό φονικό είναι το γεγονός ότι ο δράστης με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο και ποινικό παρελθόν, έλαβε άδεια οπλοκατοχής, που εκδόθηκε μόλις στις 22 Ιανουαρίου 2007 από το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού. Για την έκδοση της άδειας οπλοκατοχής, ο 46χρονος πατροκτόνος είχε λάβει ιατρική βεβαίωση από ειδικό παθολόγο που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Αγχίαλο, με την οποία βεβαίωνε πως ο δράστης και αυτόχειρας δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.
Ο οικογενειακός γιατρός, στην κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία υποστήριξε πως η εν λόγω βεβαίωση αφορούσε στην κατοχή μικρού όπλου και πως ο 46χρονος δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα. “Ενδεχομένως χρειαζόταν κάποια απλά αγχολυτικά λόγω των προβλημάτων που τον φόρτιζαν”, δήλωσε. Ωστόσο στο βιβλιάριο του αναφέρεται πως το 2004 νοσηλεύτηκε στην ψυχιατρική κλινική στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έκτοτε ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή την οποία διέκοψε μόλις το περασμένο Σάββατο.
Ο παθολόγος, διέψευσε το γεγονός, όμως η διοικητής του Νοσοκομείο Βόλου Μαρία Καρρά επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως ο δράστης είχε ζητήσει βοήθεια από τους γιατρούς για να αποδεσμευτεί από την κατάχρηση αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, της κατηγορίας των βενζοδιαπινών. Είχε νοσηλευτεί επί 20 ημέρες και κατόπιν επισκεπτόταν τα εξωτερικά ιατρεία για παρακολούθηση.
Ακόμη από την έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι στο βιβλιάριο ασφάλισής του στον ΟΓΑ αναγράφεται συνταγογραφία φαρμάκων για ψυχικά ασθενή άτομα, αν και ο ιδιώτης γιατρός που του χορήγησε το πιστοποιητικό για το όπλο αρνείται ότι υπήρχε συνταγογραφία στο βιβλιάριό του.
Η Αστυνομία χορήγησε την άδεια αγοράς και κατοχής όπλου στον δράστη, σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος αναφέρει πως άδεια χορηγείται αν υπάρχει βεβαίωση από νευρολόγο-ψυχίατρο ή παθολόγο και ότι το ποινικό μητρώο πρέπει να αφορά καταδίκες σε βαθμό κακουργήματος ενώ αν παρέλθει πενταετία από τις καταδίκες μπορεί να του χορηγηθεί άδεια οπλοκατοχής.
Η προανάκριση θα γίνει από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, η οποία θα πρέπει να την έχει ολοκληρώσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Αναφορικά με το ποινικό μητρώο του 46χρονου καταγράφεται ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους για κλοπές, σωματική βλάβη και οπλοχρησία το διάστημα 1984-1985 στις φυλακές Αγιάς.

Ο Ιατρικός
Σύλλογος
Μαγνησίας
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, την ημέρα που έγινε το διπλό φονικό, αναφέρει ότι «πρέπει να επανεξατασθεί η διαδικασία χορήγησης άδειας οπλοκατοχής. Θεωρούμε ότι η χορήγηση βεβαίωσης σωματικής και ψυχικής υγείας από οποιονδήποτε γιατρό και ο επανέλεγχος μετά από δέκα χρόνια που ισχύει σήμερα είναι τελείως λάθος. Θα πρέπει να πιστεύουμε η γνωμάτευση για ψυχική υγεία να χορηγείται αποκλειστικά από ψυχιάτρους και μάλιστα στην αρχή κάθε κυνηγετικής περιόδου.
Στην επιστολή του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδα Μαυρογιάννη, αναφέρει ότι «εφόσον συντρέχουν λόγοι, οι οποίοι θα εξετασθούν προηγουμένως, να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος του ειδικού παθολόγου της Ν. Αγχιάλου, ο οποίος εξέδωσε την ειδική γνωμάτευση, για τη λήψη άδειας οπλοφορίας του ασθενούς Ψαρρού Μιχαήλ του Επαμεινώνδα, κατοίκου Ν. Αγχιάλου, ο οποίος είχε νοσηλευτεί τρεις φορές στον Ψυχιατρικό Τομέα του Γ.Ν. Βόλου, στο διάστημα 12/2004-12/2005, και βρισκόταν σε ψυχιατρική αγωγή με αντικαταθλιπτικά και νευροληπτικά φάρμακα».
Σε χθεσινή του απάντηση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης, προς τον κ. Κωνσταντόπουλο, αναφέρει ότι πήραμε την επιστολή σας σχετικά με το θλιβερό συμβάν της Ν. Αγχιάλου με την οποία εντελλόμαστε!!! Εφ’ όσον συντρέχουν λόγοι τους οποίους θα εξετάσουμε προηγουμένως να ασκήσουμε πειθαρχικό έλεγχο στο γιατρό έδωσε την άδεια οπλοκατοχής στον Ψαρρό Μιχαήλ.
Σας υπενθυμίζουμε την επιστολή του Ι.Σ.Μ. προς τα Υπουργεία Υγείας και Δημόσιας Τάξεως και η οποία απεστάλη το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου την οποία και σας αποστέλλω εκ νέου στην οποία διατυπώνουμε τη θέση μας για το όλο θέμα της χορήγησης άδειων οπλοκατοχής. Τι επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου και θα συζητηθεί το όλο θέμα.

Ο κ. Σούρλας
Μετά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στην Νέα Αγχίαλο και σχετίζεται και με την χορήγηση στο δράστη άδειας οπλοκατοχής ο κ. Σούρλας με επιστολή του προς τους Υφυπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων για οπλοκατοχή.
Συγκεκριμένα προτείνει να απαιτείται γνωμάτευση από Παθολόγο και από Ψυχίατρο και όχι όπως ισχύει σήμερα “από Παθολόγο ή από Ψυχίατρο».
Επί πλέον κρίνει ως απαραίτητο δικαιολογητικό για τη περίπτωση και γνωμάτευση από Οφθαλμίατρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου