ΤΟΠΙΚΑ

«Ζωντάνεψε» το αμφιθέατρο της Γεωπονίας

ζωντάνεψε-το-αμφιθέατρο-της-γεωπον-67326

Μέχρι πρότινος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι ορκωμοσίες γίνονταν είτε εξ αποστάσεως, στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είτε σε ανοιχτούς χώρους. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει τελετής απονομής πτυχίων σε αμφιθέατρο, και πάλι στη Γεωπονία, αλλά ήταν για μικρό αριθμό αποφοίτων.

Από χθες, οι ορκωμοσίες επέστρεψαν στα αμφιθέατρα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και ούτε οι μάσκες προστασίας κατάφεραν να κρύψουν τη χαρά στα πρόσωπα φοιτητών και καθηγητών, που βρέθηκαν ξανά στα αμφιθέατρα για την απονομή των πτυχίων.

Για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διενεργήθηκε αυστηρός έλεγχος. Στην είσοδο του κτιρίου της Γεωπονικής Σχολής προσωπικό του ιδρύματος φρόντιζε για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικών rapid test και των αστυνομικών ταυτοτήτων, ενώ η προσέλευση γινόταν με βάση τη λίστα για τους συγγενείς και φίλους που είχαν ορίσει οι απόφοιτοι.

Μέσα στο αμφιθέατρο η χρήση της προστατευτικής μάσκας ήταν υποχρεωτική, το χαμόγελο όμως για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός κύκλου για τους αποφοίτους και για την ευόδωση των θυσιών για γονείς αντικατοπτριζόταν στα μάτια των συμμετεχόντων.

«Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα βγαίναμε αναμνηστικές φωτογραφίες με μάσκες», σχολίασε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Νίκος Τσιρόπουλος για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού.

Το «παρών» στη λαμπρή τελετή ορκωμοσίας έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα σε αποφοίτους και τους γονείς τους.

Από την τελετή ορκωμοσίας δεν έλειψε τίποτα. Οι απόφοιτοι ορκίστηκαν στην επιστήμη τους, παρέλαβαν τα πτυχία τους εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών από φίλους και συγγενείς, βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και στη συνέχεια οι πανηγυρισμοί μεταφέρθηκαν στο προαύλιο της Γεωπονικής Σχολής, όπου με κόρνες και κομφετί πανηγυρίστηκαν η ολοκλήρωση των σπουδών τους και η απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου.

Τρεις διδάκτορες

Κατά τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας, τα πτυχία τους παρέλαβαν οι απόφοιτοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών της Γεωπονικής Σχολής και οι προπτυχιακοί απόφοιτοι του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα έγινε η αναγόρευση τριών διδακτόρων. Πρόκειται για τρεις γυναίκες, τις Χρυσάφω Αννα Χατζηπέτρου, Βασιλική Νιάβα και Νικολέτα Διονυσοπούλου. Η πρώτη μάλιστα ασχολήθηκε στο διδακτορικό της με τη λίμνη Κάρλα εξετάζοντας πλευρές της αγροτικής οικονομίας, της πολιτικής δημόσιας γης, αλλά και της κοινωνιολογίας.

Επέστρεψε για τη… φωτογραφία

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία μιας διδάκτορα του τμήματος, που περίμενε υπομονετικά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, για να μπορέσει να φορέσει και η ίδια την τήβεννο και

να βγει φωτογραφία στο αμφιθέατρο της Γεωπονίας μαζί με τον καθηγητή της, Χρήστο Αθανασίου.

Πρόκειται για τη Μαρία Σακκά, που αναγορεύτηκε διδάκτορας στις 4 Αυγούστου 2021, όμως η τελετή είχε γίνει διαδικτυακά. Οταν ενημερώθηκε για τη διά ζώσης ορκωμοσία, μέσα στο αμφιθέατρο, δεν έχασε την ευκαιρία.

Ενημέρωσε τον καθηγητή της, φόρεσε την τήβεννο και έβγαλαν μαζί την αναμνηστική φωτογραφία. «Δυστυχώς μέσα στην πανδημία του κορονοϊού προέκυψαν πολλά προβλήματα επικοινωνίας. Ακόμη και η μεγάλη στιγμή της αναγόρευσης έγινε διαδικτυακά. Γι’ αυτό επέστρεψα, για να βρω τον καθηγητή μου και ήταν μεγάλη τιμή για εμένα», είπε η κ. Σακκά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου