ΤΟΠΙΚΑ

Πυρετός… στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

πυρετός-στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-672611

Ξεκινούν οι διαδικασίες απορρόφησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στις δέκα πρώτες ημέρες του 2019

«Πυρετός» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που με την είσοδο του νέου έτους ξεκινούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση των ιδρυμάτων στις δέκα πρώτες ημέρες του 2019.

Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τη Δευτέρα 7 ή την Τρίτη 8 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και αμέσως μετά κατατίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο τίθενται σε άμεση εφαρμογή. Ηδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που θα αναλάβουν τη δημιουργία των νέων τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών, τη μετακίνηση από το γενικό τμήμα στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και την αλλαγή του οργανογράμματος με τη συνένωση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των τριών ιδρυμάτων.

Αισιόδοξη ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά, αν και χρειάζεται πολλή δουλειά με γρήγορους ρυθμούς, δήλωσε η αντιπρύτανης δημοσίων σχέσεων Ιωάννα Λαλιώτου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου που κατατίθεται προς ψήφιση περιλαμβάνει τελικώς 20 νέα τμήματα, αντί των 16 που είχαν προταθεί αρχικώς.

Από ένα νέο τμήμα «κερδίζουν» ο Βόλος (Ψυχολογίας), η Λάρισα (Συστημάτων Ενέργειας), η Καρδίτσα (Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία) και η Λαμία (Λογοθεραπείας), εξαιρούνται όμως τα Τρίκαλα που παραμένουν με ένα τμήμα.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο νόμου, στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύονται δύο νέες σχολές, Τεχνολογίας και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με έδρα τη Λάρισα. Τη δεύτερη διεκδικούσε ο Βόλος όπου λειτουργεί το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ωστόσο η «κόκκινη γραμμή» του Π.Θ…. καταπατήθηκε. Αλλάζει επίσης ονομασία η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μετονομάζεται σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας.

Με βάση το τελικό σχέδιο στον Βόλο ιδρύονται από δύο, τρία νέα τμήματα (Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και Ψυχολογίας), στη Λάρισα ιδρύονται από επτά, οκτώ νέα τμήματα (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής, Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ψηφιακών Συστημάτων), στην Καρδίτσα ιδρύονται από τρία, τέσσερα νέα τμήματα (Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία), στη Λαμία ιδρύονται από τρία, τέσσερα νέα τμήματα (Φυσικοθεραπείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Λογοθεραπείας) και στα Τρίκαλα ένα νέο τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας. Σε Λάρισα και Λαμία ιδρύονται από ένα γενικό τμήμα.

Επίσης ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα τον Βόλο και δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Λάρισας.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 με 8 συνολικά σχολές και 38 συνολικά τμήματα στις πέντε πόλεις όπου δραστηριοποιείται, στον Βόλο θα λειτουργήσουν 15 τμήματα, στη Λάρισα 10, στην Καρδίτσα 5, στα Τρίκαλα 2 και στη Λαμία 6 τμήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου