ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσα» σε τουριστικά γραφεία Μαγνησίας και Σποράδων

ανάσα-σε-τουριστικά-γραφεία-μαγνησ-672536

Τονωτική ένεση η μείωση 50% στα τέλη κυκλοφορίας μετά από έναν χρόνο απραξίας

Ανάσα για τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων η μείωση 50% στα τέλη κυκλοφορίας, μετά από έναν χρόνο απραξίας του κλάδου, λόγω της πανδημίας που λειτουργεί απαγορευτικά για τις μετακινήσεις, πολύ δε περισσότερο για τα ταξίδια αναψυχής. Με τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ και την απουσία αποκριάτικων εξορμήσεων, οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, η οποία συνεπάγεται απουσία έργου, μηδενικά έσοδα και έξοδα που «τρέχουν».

Τονωτική ένεση η μείωση των τελών κυκλοφορίας φέτος, με τον γραμματέα του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Μαγνησίας, Θανάση Σιμώτα, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τέλος Φεβρουαρίου που έληγε η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καταβάλαμε το ήμισυ του ποσού σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου, διότι τα υπεραστικά λεωφορεία πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ τα τουριστικά πληρώναμε μέχρι τώρα 595 ευρώ. Ακριβώς το διπλάσιο».

Πάγιο αίτημα του κλάδου η καταβολή τελών αντίστοιχων με εκείνα των υπεραστικών λεωφορείων, διότι «είμαστε τα ίδια αυτοκίνητα, τα ίδια λεωφορεία και χρησιμοποιούμε τους ίδιους δρόμους, οπότε ήταν οξύμωρο ότι πληρώναμε τα διπλάσια χρήματα τόσα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Σιμώτας.

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί και το δυνατό πλήγμα που έχουν δεχτεί τα τουριστικά γραφεία, διατυπώνεται από το σύνολο του κλάδου, το αίτημα για διατήρηση των μειωμένων τελών κυκλοφορίας και τα επόμενα χρόνια, με τον κ. Σιμώτα να κάνει λόγο για «το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης».

Σε αναμονή βρίσκεται, στο μεταξύ, ο κλάδος, για την αποζημίωση κενών θέσεων, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την πληρότητα να παραμένει στο 65% στα λεωφορεία. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε τέλος Ιουλίου, το Νοέμβριο κατατέθηκαν οι αιτήσεις των επαγγελματιών και μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αναμονή για την αποζημίωση. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ωστόσο, η αποζημίωση θα καταβληθεί εντός του μήνα.

Αρχική προϋπόθεση για να λάβουν την αποζημίωση κενών θέσεων, ήταν η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τους επαγγελματίες, σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος. «Ηταν αδιανόητο να μας ζητούν ενημερότητα μετά από την απραξία ενός χρόνου και την αδυναμία κάλυψης των οφειλών σε εφορεία και ασφαλιστικό ταμείο. Γι’ αυτό τον λόγο, έγινε τροποποίηση και θα λάβουν όλοι ανεξαιρέτως την αποζημίωση, είτε έχουν οφειλές, είτε όχι. Θα είναι ακατάσχετη η αποζημίωση και αυτό είναι το ζητούμενο» υπογράμμισε ο κ. Σιμώτας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ζητούν να λάβουν αποζημιώσεις, πέραν του Ιουλίου και του Αυγούστου, και τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, για το 65% πληρότητας θέσεων, «που είναι το επόμενο βήμα που διεκδικούμε», τόνισε ο γραμματέας του τοπικού συλλόγου.

Χαμηλότερα τέλη

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας, περιμένουν πότε θα εκδοθεί η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

Το οικονομικό επιτελείο για το 2021 σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr εξετάζει επίσης να καθιερώσει μόνιμα τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί κάποια σχετικά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος λίγο πριν τους καλοκαιρινούς μήνες και να μπορούν οι εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές να κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου για μία φορά καταβάλλοντας μέρος του αντιτίμου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Γιάννης Προβιάς, ιδιοκτήτης επιχείρησης με ενοικιαζόμενα οχήματα στη Σκόπελο, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «κάθε μέτρο ελάφρυνσης είναι θετικό και ζητούμενο. Ζητούμε μέτρα ελάφρυνσης, μειωμένα τέλη και πληρωμή τελών κυκλοφορίας ανά μήνα, για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου