ΤΟΠΙΚΑ

Νύχτα εμπρησμών και ταραχών στη Δανία

νύχτα-εμπρησμών-και-ταραχών-στη-δανία-851206

Αλλη μια νύχτα ταραχών έζησε η Κοπεγχάγη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 188 συλλήψεις διαδηλωτών.
Αστυνομικοί και νεαροί διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στους δρόμους της Κοπεγχάγης, καθώς συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των καταληψιών από την αποκαλούμενη «ελεύθερη πολιτεία» της Κριστιανίας.
Οι συλλήψεις έγιναν μετά τη διάλυση μιας πρώτης διαδήλωσης στη συνοικία Νέρεμπρο της Κοπεγχάγης και αφού η αστυνομία επιβεβαίωνε ότι η «κατάσταση τελεί υπό έλεγχο». Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, νέες ταραχές ξεσπούσαν σε μια άλλη συνοικία, την Κρίστιανσαβν.
Πολλά οχήματα πολιτών και της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, ενώ από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε και ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις των νεαρών, που πετούσαν πέτρες.
Ένας από τους συλληφθέντες τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ορισμένοι διαδηλωτές διέφυγαν στους γύρω δρόμους και έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και ποδήλατα, ενώ έβαλαν φωτιά σε αρκετά αυτοκίνητα. Ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας υπέστη ζημιές από εμπρηστική βόμβα, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.
Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, φοβούμενοι κλιμάκωση της έντασης, ζητούν από τις Αρχές να προσφέρουν έναν εναλλακτικό χώρο, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οι κάτοικοι της Κριστιανίας.
Η Κριστιανία, γνωστή και ως η «ελεύθερη πολιτεία» στο κέντρο της Κοπεγχάγης, είναι μια αυτοδιαχεριζόμενη κοινότητα, η οποία δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 1971 από νεαρούς περιθωριακούς που προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα στέγης, αλλά και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο, για να παίζουν τα παιδιά τους.
Αργότερα όμως τα ακίνητα της περιοχής πουλήθηκαν και ζητήθηκε η εκκένωσή τους. Η νομική διαδικασία που ακολούθησε αποδείχτηκε δύσκολη και η προσπάθεια για την επίτευξη συμβιβασμού απέτυχε.
Με 1.000 κατοίκους, εκ των οποίων τα 250 είναι παιδιά, η Κριστιανία έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας έως 1.000.000 επισκέπτες ετησίως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου