ΤΟΠΙΚΑ

Γεύσεις από τον παλιό Βόλο

γεύσεις-από-τον-παλιό-βόλο-6721

Αποκριάτικο δείπνο γευσιγνωσίας, με κύρια βάση τα ζυμαρικά και παλιές συνταγές του εργοστασίου «ΝΤΕΒΕΤΑ» που διασώθηκαν, διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για τα μέλη και τους φίλους του, την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8 μμ στο εστιατόριο «Ενυδρείο».

Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, την ιστορία και τη γεύση, με άρωμα από τον παλιό Βόλο.

Στο πλαίσιο του δείπνου, το οποίο θα διανθιστεί με λάτιν μουσική και χορούς, θα παρουσιαστεί, σε νέα έκδοση, ο παλιός οδηγός «ζυμαρικών» της γνωστής βολιώτικης βιομηχανίας ζυμαρικών «ΝΤΕΒΕΤΑ», η οποία τον είχε εκδώσει σε περίοδο της ακμής της ως συνοδευτική ρεκλάμα των πολυάριθμων και εκλεκτών προϊόντων της, που είχαν κατακλύσει την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει συνταγές για μακαρόνια «ΝΤΕΒΕΤΑ», μια σειρά από απλές, εύκολες, γευστικές και παραδοσιακές συνταγές, αρκετές από αυτές ήδη ξεχασμένες. Συνταγές που είχαν συγκεντρωθεί με την ευαισθησία και την επιμέλεια της Λέλας Σκαρίμβα-Καπουριώτη, της ιδιοκτήτριας της ιστορικής βιομηχανίας, με βαθιές ρίζες στην ευρωπαϊκή κουζίνα και κυρίως την ιταλική μαγειρική τέχνη, που είχε έρθει και στην πόλη μας, πολύ πριν της εποχής του βιβλίου, ένα ακόμη στοιχείο της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας της πόλης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Ως εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε το κείμενο του Τσελεμεντέ, το οποίο καλύπτει απόλυτα κοινωνιολογικά και γευστικά την εποχή της δημιουργίας του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (1920). Να σημειωθεί ότι ο χορηγός της έκδοσης είναι η βιομηχανία «ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ», που αποτελεί τη συνέχεια της βιομηχανίας «ΝΤΕΒΕΤΑ», από το 1977.

Στον νέο αυτό οδηγό έχουν προστεθεί και τρεις συνταγές ζυμαρικών από την Εφημερίδα των Κυριών, το πρώτο ελληνικό γυναικείο έντυπο (1887-1917), που εξέδωσε η Καλλιρόη Παρρέν, η εμπνεύστρια και πρώτη πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων.

Με το δείπνο λοιπόν αυτό γίνονται γνωστές και γευσιγνωστικά οι παλιές αυτές συνταγές, που κλείνουν μέσα τους ένα κομμάτι της τοπικής βιομηχανικής μας ιστορίας, μιας και στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου πέρασε ιδιοκτησιακά τo κτηριακό συγκρότημα Σκαρίμβα, το πρώην εργοστάσιο «Βιομηχανία Ζυμαρικών «Ντεβέτα», που αποτελεί μια σοβαρή μαρτυρία αυτής της βιομηχανικής μονάδας που λειτούργησε για 60 ολόκληρα χρόνια με σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική και βιομηχανική δραστηριότητα της πόλης με επιστημονική, τεχνολογική και αρχιτεκτονική αξία.

Η προετοιμασία και η παρασκευή των εδεσμάτων θα γίνει από τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτές του Τμήματος μαγειρικής του ΙΕΚ του Δήμου Βόλου, οι οποίοι θα κάνουν και τη σχετική παρουσίαση των εδεσμάτων.

Πληροφορίες για κρατήσεις στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (τηλ. 2421033938- 6972843685, Κοραή 79), 10:00 -14:00, και στο Κέντρο Νεότητας Δίαυλος (Τοπάλη 14, τηλ. 2421025363), 10:00 – 21:00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου