ΤΟΠΙΚΑ

Στηρίζει τον Λεπέν στο όνομα της Δημοκρατίας

στηρίζει-τον-λεπέν-στο-όνομα-της-δημοκ-851206

Επικαλούμενος τη δημοκρατία, αλλά πιθανότατα σκεπτόμενος την κάλπη και τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους ανεξάρτητους αιρετούς να εγγυηθούν με τις υπογραφές τους την υποψηφιότητα του ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Ο 78χρονος ηγέτης του Εθνικού Μετώπου ανακοίνωσε προ ημερών την υποψηφιότητά του στο συνέδριο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Λιλ, ωστόσο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις απαιτούμενες 500 υπογραφές από τοπικούς αξιωματούχους ώστε να του επιτραπεί η επίσημη υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία με όριο την 16η Μαρτίου.
Ο Λεπέν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως χρειάζεται άλλες 100 υπογραφές και ο Σαρκοζί προέβη σε κίνηση καλής θέλησης…
Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν προκάλεσε το 2002 πολιτικό σεισμό «εισβάλλοντας» στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, γεγονός το οποίο εξασφάλισε την επανεκλογή του Ζακ Σιράκ. Πέραν του ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, τις απαιτούμενες υπογραφές δεν έχει συγκεντρώσει ούτε ο υποψήφιος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας Ολιβιέ Μπεζανσνό (4% στις εκλογές του 2002).
Πριν από τον Νικολά Σαρκοζί και η κυβερνώσα Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), υπό την ηγεσία του ιδίου, είχε καλέσει τους ανεξάρτητους αιρετούς να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα όσων πολιτικών δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν τις 500 υπογραφές.
Βουλευτές της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα και αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα τους είναι αυτό που θα πληγεί περισσότερο από την απουσία του Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές, καθώς οι εκλογείς του είναι πιθανόν να στραφούν εναντίον του UMP θέλοντας να εκδικηθούν το «σύστημα» που ενσαρκώνει το κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εξασφαλίζει το 12%-14% της πρόθεσης ψήφου. Είχε συγκεντρώσει το 16,86% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου